Mening
Blog: De linkse toekomst ongewis? Niet het komend jaar

(In de serie colums van fractievoorzitters in de gemeenteraad dit maal een bijdrage van Jochem Streefkerk, fractievoorzitter PvdA)

De landelijke verkiezingen zijn achter de rug en de ruk naar rechts baart zorgen. Met name voor de lokale politiek, en ook voor Leidschendam-Voorburg, is de uitslag van de verkiezingen zorgelijk.

Een groot deel van de gevolgen van de coronacrisis zijn nu al voelbaar in de lokale samenleving. Mensen die hun baan kwijt zijn geraakt, het sociale en culturele leven dat stil is komen te liggen, de eenzaamheid, en de onderwijsachterstanden die maar toenemen. Dat gecombineerd met de financiële tekorten levert een giftig mengsel op, waar snel iets aan gedaan moet worden. Maar of dat ook te verwachten is? Een voorbeeld: vorige week werd bekend dat minister van financiën Hoekstra weigert gemeenten tegemoet te komen op de jeugdzorgtekorten. De minister van jeugdzorg, die wel voor die steun pleitte, heeft het pleidooi om te doen wat fatsoenlijk is verloren. Gemeenten krijgen niet meer geld, wachtlijsten zullen groeien en de kinderen zijn uiteindelijk kind van de rekening.

En ook andere thema’s zullen weerbarstig blijken. Groener, eerlijker en duurzamer? Hoe zich dat met deze uitslag gaat vertalen naar de lokale overheden wordt een grote vraag. Het verleden biedt weinig geruststelling. De huidige minister van Binnenlandse Zaken was een D66’er en heeft niet zoveel gedaan voor de decentrale overheid. De VVD heeft van oudsher ook niet zoveel op met een stevig sociaal domein binnen gemeenten (alhoewel we weten dat de VVD onder Mark Rutte met veel winden kan meewaaien). Dat het motorblok van de nieuwe regering gevormd zal gaan worden door juist die partijen, stelt dus niet gerust. We zoeken naar méér zekerheid. En de eerste gelegenheid om daar wat aan te doen dient zich al aan.

Niet in de richting die op Twitter, Facebook en andere social media al zoveel aandacht krijgt – een fusie op links. Maar door ons voor te bereiden op de verkiezingen in 2022. Met concrete voorstellen, die onze gemeente ondanks deze landelijke uitslag weer sterker maken. Blik op de toekomst, op basis van sterke waarden. Let maar op, dat gaat lukken. Een open uitnodiging aan iedereen die denkt daar aan te kunnen bijdragen!

(Jochem Streefkerk, fractievoorzitter PvdA)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter