Nieuws
Tracé tram/lightrail moet ondergronds

Het tracé van een tram dan wel lightrail tussen Den Haag CS, Binckhorst en Station Voorburg moet, komende vanaf de Maanweg, op het grondgebied van Leidschendam-Voorburg ondergronds gaan lopen. Dat is de voorkeur van B&W. Deze wordt gesteund door de partijen in de gemeenteraad.

Dat is de uitkomst van een bespreking van de hoogwaardige openbaar vervoerverbinding (HOV) in een commissie van de gemeenteraad. Een meerderheid in de gemeenteraad is tegen een tracévariant waarbij de tram/lightrail vanaf de Binckhorstlaan via de Prinses Mariannelaan Station Voorburg zou bereiken.

Over het tracé Binckhorstlaan, Prinses Mariannelaan, Geestbrugweg, Rijswijk, Delft liet CDA-gemeenteraadslid Jan Hendriks een duidelijke mening horen. Volgens hem dient het alternatief Jupiterkade/Broekslootkade Den Haag bekeken te worden. Eerder schoot de gemeenteraad van Den Haag die oplossing af.

VVD-raadslid Ole Heil sprak zich uit tegen een tram dan wel lightrail ‘helling’ op de Binckhorstlaan in Voorburg-West. Charlotte Bos (D66) keerde zich daar eveneens tegen.

Verantwoordelijk wethouder Astrid van Eekelen gaf aan dat er nu nog drie tracés bekeken worden: via de Maanweg, de Prinses Mariannelaan en Zonweg/Regulusweg. Het nog meenemen van andere varianten noemde zij ‘heel lastig’. Voor de verbinding richting Rijswijk/Delft is er geen andere variant, zo zei ze.

Volgens de wethouder zal een Bewonersplatform dat morgen met 21 deelnemers start, de tracékwestie maar moeten gaan bespreken. Wel gaf zij aan dat het daarbij volgens haar niet meer over alternatieve tracés kan gaan, wel om de inpassing van tracés. De wethouder erkende dat het, indien gekozen wordt voor Prinses Mariannelaan, zal gaan om een tramverbinding met een lage frequentie.

Monica Velú (GBLV) stelde dat de hele HOV terug moet naar de tekentafel om nut en noodzaak helder te krijgen. ,,Neem een stap terug’’, aldus het GBLV-raadslid, dat vond dat er nu van een ‘onduidelijke grabbelton’ sprake is.

Het aantonen van nut en noodzaak zijn ook voor CDA en VVD voorwaarden om te willen gaan investeren in de HOV. Voor GroenLinks en PvdA is nut en noodzaak geen vraag al plaatsen beide partijen vraagtekens bij de tracés die nu op tafel liggen en de inpassing ervan in de omgeving.

Woordvoerders van alle partijen hamerden op een goede participatie van inwoners van met name Voorburg-West bij het verdere proces. Die participatie moet meer zijn dan informeren en raadplegen. Er moet sprake zijn van een écht tweerichting-verkeer en dus invloed van het platform op het proces.

Volgens wethouder Van Eekelen wordt morgen tijdens een eerste bijeenkomst van het Bewonersplatform besproken wat de functie van het platform is, wat en hoe er besproken gaat worden. Dan worden ook de kaders van de participatie bepaald. Die zullen ook aan de gemeenteraad bekend worden gemaakt. (illustratieve foto)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter