Nieuws
Recreatieve fietsroutes ook ecologisch van belang

Prachtige fietsroutes die ook een migratieroute zijn voor onder andere insecten en kleine zoogdieren: dat zijn de zogenoemde ‘Ecologische verbindingen langs Hollandse Banen’ (EVHB) in het gebied tussen Den Haag, Leiden en Zoetermeer. Als start van het project EVHB in 2021 openden wethouder Floor Kist en directeur Nationaal Park Hollandse Duinen, Georgette Leltz, in Leidschendam een insectenhotel op het kruispunt van twee fietsroutes.

De aanleg van ecologische verbindingen langs het bestaande recreatieve fietsnetwerk is een initiatief van 16 organisaties verenigd in de Landschapstafel Duin, Horst en Weide (DHW) en onderdeel van de ontwikkeling van Nationaal Park Hollandse Duinen. De verbindingen versterken en vergroten het leefgebied van onder andere diverse wilde bijensoorten en vlinders maar ook kleine zoogdieren zoals de dwergmuis.

,,We realiseren ecologische verbindingen in meerdere fases. In de eerste fase leggen we bloem- en kruidenrijke bermen aan, niet alleen hier maar ook langs andere routes in het gebied tussen Den Haag, Leiden en Zoetermeer. Veel partners doen mee”, aldus Floor Kist.

Bloemrijke bermen langs fietsroutes zijn niet alleen mooi, ze zijn ook nuttig. Ze zorgen voor  infiltratie van water en zijn ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit. ,,Het zijn routes voor beestjes die ook nog eens natuurgebieden met elkaar verbinden. Als kleine zoogdieren en insecten deze routes gebruiken om hun leefgebied te vergroten, dan ben je bezig met duurzaam beheer”, legt Floor Kist uit.

Het landschap tussen de steden Leiden, Den Haag en Zoetermeer is heel afwisselend: vanaf Zoetermeer richting zee achtereenvolgens open (veen-/)weidelandschappen, natte natuur (Vliet en Vlietland), bossen (Wassenaar) en duinen. Wie vanuit Den Haag via de Vlietroute naar Leiden gaat, krijgt een ander beeld: afwisselend stedelijke bebouwing, open weidegronden, doorzichten tussen de lintbebouwing en de natte natuur van vogelplas De Starrevaart en Vlietland. (foto PR)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter