Lieke Merkens (27 ) is docent aan de opleiding Verpleegkundige bij mbo Rijnland. Zij lanceert op 31 maart ‘Lessen van Lieke’, een serie YouTube video’s bedoeld voor studenten, afgestudeerde verpleegkundigen en andere geïnteresseerden voor het vak. In de video’s ontvangt Lieke gasten en bespreekt ze onderwerpen als anatomie en pathologie, maar ook verpleegkundige handelingen als wondverzorging komen langs.
Lieke: ,,Sociale media spelen een grote rol in het leven van onze studenten, daar kunnen we niet meer omheen. Vanuit deze gedachte ontstond het idee om voor het onderwijs meer gebruik hiervan te maken. Ik wilde studenten en potentiële kijkers meer verbinding laten ervaren met de school en ze boeien met interessante onderwerpen over het vak.” Het resultaat is een serie video’s waarin Lieke gasten ontvangt in een huiskamer setting. ,,De sfeer is relaxed, easy going en educatief.”
De eerste reeks video’s gaat over de anatomie en pathologie van de hersenen, vervolgens komen de doorgroeimogelijkheden binnen het vak verpleegkunde aan de orde en verpleegtechnische handelingen. De onderwerpen zijn geselecteerd door het onderzoek dat Lieke onder haar studenten heeft gedaan. In elke aflevering is iemand uit de zorg of medische wereld te gast. In de eerste twee afleveringen zijn dat hersenwetenschappers Hanneke Hulst en Piet Bouman werkzaam bij het Amsterdam UMC. Om een beeld te geven van de menselijke hersenen wordt in de tweede aflevering het kalfsbrein ontleed.
De sfeer van de video’s is informeel en toegankelijk. Het doel is om studenten te inspireren en informeren. Bovendien kunnen afgestudeerden en andere geïnteresseerden in het vakgebied hun kennis ophalen; zij krijgen op een ontspannen manier interessante gesprekken, voorlichting en het laatste nieuws voorgeschoteld. In de terugkerende rubriek ‘De zielenknijper’ krijgt de gast een persoonlijke brandende vraag van een kijker.
Lieke verwacht dat de kijker geïnspireerd raakt en onbewust leert van de video’s en dit kan gebruiken in zijn werk of stage. Lieke: ,,Deze manier van onderwijs is nieuw en sluit goed aan bij de belevingswereld van de kijker. We luisteren naar de wensen en behoeften van de kijkers en sluiten aan bij hun vragen. Door dit project dragen we uit dat we méér dan een mbo zijn.”