Mening
U zegt het maar: Hoezo groen?

Leidschendam-Voorburg wil volgens de eigen propaganda een ‘groene woongemeente’ zijn. Twee voorbeelden over hoe dat (niet) werkt.

In de Voorburgse Willem de Bijelaan stond al tientallen jaren een prachtige iep. Nu is deze boom omgezaagd. Volgens een bord dat de gemeente erbij ophing omdat hij dood dan wel ziek was.

Kletskoek. De iep was ziek noch dood. Na een storm in augustus 2020 belde een omwonende de gemeente. De iep stond scheef, luidde de mededeling.

Na inspectie besloot de gemeente alle blad uit de boom te halen, inclusief vele takken. Was resteerde was een houten ‘totempaal’. En nu is die dus omgelegd.

De iep is gewoon vermoord. Met voorbedachte rade. Er is geen enkele poging gedaan het gevaarte te redden. Van enig weerwerk tegen één klagende omwonende – een nieuwkomer notabene – is niets gebleken.

Even verderop ook een fraai exemplaar van gemeentelijk ‘groenbeleid’. In de Marcellus Emantslaan stond een sporthal. Die wilde de gemeente vervangen door nieuwbouw.

Voor de sloop werd alle groen rondom de oude hal weggehaald. Inclusief 36 bomen. Een buurtbewoner die daar tegen bezwaar maakte kreeg te horen dat hij geen belanghebbende was. Hij woonde te ver van de kapplek af.

Die afstand was hoogstens 500 meter. Bovendien bezocht deze buurtbewoner elke dag het park achter de hal. Dus hoezo geen belanghebbende? Of is het groen er alleen voor bepaalde inwoners van de gemeente?

Hoe dan ook. De nieuwe hal werd neergezet. En er kwam nieuw grond rondom. Dat was begin 2020. Begin dit jaar werd echter alle groen weer weggehaald. Aanleiding: de aanleg van een tegelpad (dacht dat de gemeente juist van tegels afwilde…) en de plaatsing van een hek. Toen dat alles klaar was kwam er ter plekke weer nieuw groen.

Let wel: met het groen dat eerder dit jaar werd weggehaald was niets mis. Er was door de gemeente – lees: de inwoners – ook keurig voor betaald. Net als voor het verwijderen nu en de herplant.

Beleid? Ik kan het er niet in herkennen. Of het moet werkverschaffing zijn door de gemeente aan door hen ingehuurde bedrijven. Want ja, zélf iets doen is er ook niet meer bij.

(naam inzender bij redactie bekend)