Inwoners van Leidschendam-Voorburg ontbreken in een overzicht van de participatie gebiedsontwikkeling Binckhorst, zoals de Haagse wethouder Anne Mulder dat aan zijn gemeenteraad heeft gezonden. Het gaat in het overzicht over bouwprojecten van de gemeente en particulieren alsmede om ‘gebiedspaspoorten’. De aanleg van een hoogwaardige openbaarvervoerverbinding tussen Den Haag CS, Binckhorst en Station Voorburg dan wel Rijswijk, wordt in het overzicht helemaal niet genoemd.
Mulder soms vier grote ambities op voor de Binckhorst: stadsentree met regionale oriëntatie; economische factor van betekenis voor de stad; een uitnodigend en karakteristiek woongebied; proeftuin voor duurzaamheid en vergroening. Deze ambities komen volgens hem ook in de participatie aan de orde, ‘waarbij er verschillende belangen samenkomen en afwegingen gemaakt moeten worden. Uitgangspunt van participatie is dat alle belanghebbenden regelmatig en consistent betrokken worden’.
Bij een langdurige gebiedsontwikkeling zoals de Binckhorst, is participatie een structureel onderdeel in een langjarig proces, aldus Mulder. Participatie in de Binckhorst is niet alleen een verantwoordelijkheid van de gemeente, maar ook van private partijen, schrijft hij verder. Wel tekent de wethouder aan dat participatie niet verplicht kan worden. ‘Het is daardoor niet mogelijk een aanvraag omgevingsvergunning te weigeren op het moment dat er geen of onvoldoende participatie heeft plaats gevonden’.
Mulder stelt dat de participatie in drie vormen plaatsvindt: voor de hele Binckhorst, per project of per deelgebied. Dat gebeurt via bijeenkomsten, persoonlijke gesprekken, ‘deeltafels’, een digitale nieuwsbrief, Binckhorst (informatiepunt) en een informatiemarkt.
Volgens de Haagse wethouder is de transformatie van de Binckhorst een complex en langdurig traject waar veel verschillende belangen spelen. ‘Participatie is hierbij essentieel om beter inzicht te krijgen en uiteindelijk tot een betere transformatie van de Binckhorst te komen. Dat hierbij belangen en wensen botsen, moge duidelijk zijn. De gemeente wil zorgvuldig en transparant blijven tijdens dit proces’.
Online participatie, gedwongen door corona, is volgens Mulder, een goede aanvulling gebleken op de meer traditionele fysieke participatie in de Binckhorst. ‘Komend jaar zal hier een vervolg aan gegeven worden en kan de expertise gebruikt worden voor andere participatie trajecten in de Binckhorst’.
Het Omgevingsplan Binckhorst – zeg maar het bestemmingsplan – is dit weekeinde in werking getreden.