Nieuws
Jannette van Belen met ADO Den Haag Vrouwen naar play-offs

Juist op het moment dat zij haar beste periode bij ADO Den Haag Vrouwen beleefde, legde corona vorig jaar plotsklaps het voetbal plat. In een nieuwe positieve flow liet Jannette van Belen zich dit keer door niets en niemand uit de play-offs om het landskampioenschap houden.

In de onovertroffen voetbaljaren 70 was het succes van menig Engelse topclub gebouwd op een productief koppel in de spits. In de formatie waarin ADO Den Haag Vrouwen speelt, vormen Jannette van Belen en Jaimy Ravensbergen precies zo’n voor het doel dodelijk duo. ,,Ons samenspel gaat elke wedstrijd beter”, voelt Jannette. ,,Wij hoeven niet met elkaar te praten om te weten wat de ander gaat doen. Als ik in de bal kom, gaat Jaimy er automatisch overheen.” Met hun kwaliteiten vullen de spitsen elkaar goed aan. ,,Ik ben meer de speler die de bal vasthoudt en Jaimy is meer de loper.” Samen was het duo na de winterstop goed voor het leeuwendeel van de Haagse productie (10 goals en 2 assists op een totaal van 17 treffers). ,,Op de training doen wij het afronden vaak samen”, maakt Jannette duidelijk dat oefening kunst baart.

In haar eerste seizoen bij ADO Den Haag Vrouwen had de van FC Rijnvogels afkomstige Jannette van Belen een half jaar nodig om zich aan het niveau van de Eredivisie Vrouwen aan te passen. Ook deze voetbaljaargang duurde het even voor zij een basisplaats wist af te dwingen. ,,In de voorbereiding kreeg ik last van mijn lies en later van mijn bovenbeen. Dat zorgde voor een vervelende start. Het nam tijd in beslag om daar overheen te komen.” Eenmaal weer helemaal fit trainde Jannette hard en voelde het zo langzaam maar zeker beter gaan. Dat resulteerde net voor de winterstop in een terugkeer in de basis tegen Excelsior. ,,Dat was me wel ’n wedstrijd”, herinnert zij zich. Omdat ploeggenoot Shanique Dessing in de warming-up afhaakte, moest Jannette er ineens vanaf de aftrap staan. Met twee assists bewees zij direct haar waarde, maar zag Excelsior diep in blessuretijd nog langszij komen. ,,Dat was een rot einde.”

De winterstop zorgde voor nieuw Haags elan. Met haar medespelers begon Jannette sterk aan het beslissende deel van het seizoen. ,,Op de trainingen ging het goed en in de wedstrijden steeds beter, ook omdat de trainer mij vertrouwen gaf”, aldus Jannette. In drie wedstrijden in acht dagen stelde ADO Den Haag de plek in de top 4 en daarmee deelname aan de play-offs om de landstitel veilig. ,,Het was best een zware week”, vertelt de spits, die het voetbal combineert met haar werk bij de Koninklijke Marechaussee. Zij was blij dat zij de dag na de midweekse wedstrijd in Heerenveen vrij kon krijgen. ,,Anderen moesten die dag wel naar school of het werk. Als je dan om twee uur ’s nachts thuis bent gekomen, is dat eigenlijk niet te doen.” Drie dagen later behaalde ADO Den Haag Vrouwen bij VV Alkmaar de laatste benodigde zege. ,,In de rust hoorden wij dat Heerenveen achter stond en dat gaf ons nog meer energie. In het weekend voelde ik die drie wedstrijden wel in de benen.”

Met de plek in de kampioenspoule op zak liet ADO Den Haag Vrouwen in de laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie koploper PSV spitsroeden lopen. Jannette zag het gebruikelijke opjagen van de verdediging van de tegenstander beloond worden met de openingstreffer. (zie samenvatting: https://www.youtube.com/watch?v=xpVHqNe-QNY ). Het komt wel eens voor dat zij zich afvraagt of de zoveelste sprint naar een opponent zin heeft. ,,Maar als een keeper daardoor de bal over de zijlijn schiet, is het ook goed. Wel is het zo dat als ik iemand dwing bijvoorbeeld een back aan te spelen, het aan onze buitenspelers is om erop te klappen.” Tegen FC Twente zag zij eerder een geblokkeerde trap van de doelvrouw via haar rug in het doel belanden. Zij had de pech dat de scheidsrechter had geconstateerd dat de bal ook deels haar arm had geraakt. ,,Alleen hij had dat gezien, want de keeper van Twente liep na dat doelpunt te balen.”

Jannette verheugt zich op de komende toppers tegen Ajax, FC Twente en PSV in de play-offs en de halve finale van het bekertoernooi tegen Twente. ,,In de play-offs zijn wij misschien underdog, maar wij willen de anderen wel alle punten afpakken die wij kunnen. Ook het bereiken van de bekerfinale is voor ons haalbaar. Als je ziet hoe wij de laatste wedstrijden hebben gespeeld, dan denk ik dat het leuk kan gaan worden. Dat voelen wij allemaal.”

Op Goede Vrijdag 2 april speelt ADO Den Haag Vrouwen in de laatste ronde van de Eredivisie Cup thuis tegen Excelsior. De wedstrijd in het Cars Jeans Stadion is vanaf 19.30 uur hier te zien: https://www.adovrouwen.nl/livestream

(Tekst Roeland Gelink. Foto Eric de Wit)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com