De Stichting duurzaam Leidschendam-Voorburg wil blijvend subsidie gaan ontvangen van de gemeente. Nu krijgt de stichting geen cent en moet het bestuur alles uit de eigen financiële reserves betalen. Bij de subsidie van de gemeente zou het moeten gaan om een rond bedrag per jaar plus subsidie voor afzonderlijke activiteiten.
De wens van de Stichting blijkt uit het Activiteitenplan 2021. De Stichting biedt de gemeente in ruil voor de subsidie aan te helpen bij de uitvoering van het Duurzaamheidsprogramma, Luchtkwaliteitsplan en Klimaatakkoord.
Op het gebied van de energieomwenteling wil de Stichting dit jaar wandelingen met gemeenteraadsleden organiseren om te bespreken hoe je duurzame energie dichterbij de inwoners kunt brengen. Ook wil de Stichting met voorstellen komen om meer geld beschikbaar te stellen voor de energietransitie. De Stichting wil een vertegenwoordiger krijgen in het Kernteam Lokale Energie Strategie. Ook wil men wijkavonden gaan organiseren om inwoners te betrekken bij energiebesparing/energietransitie en ervaringen te laten uitwisselen.
Inzet is om in 2021 te komen met een voorbeeld-les klimaatverandering inclusief speurtocht voor de basisscholen. De Stichting wil met voorstellen komen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Er komt een informatie-actie komen over negatieve effecten van houtstook. Bij bouwplannen wil de Stichting betere informatie over het effect op de luchtkwaliteit. Onder het motto ‘citizen science’ pleit de Stichting voor een gemeentelijke bijdrage aan meetapparaatjes die inwoners thuis kunnen installeren voor het meten van de luchtkwaliteit.
De Stichting wil meer gaan doen in de wijken. Activiteiten waaraan gedacht wordt zijn: een informatie-avond voor vertegenwoordigers uit alle wijken inzake duurzame energie; Een voorlichtingsfolder voor alle wijken inzake duurzame energie. Met antwoord op vragen als ‘wat kunt u zelf doen, waar kunt u terecht, wat is onze rol als inwoner’; Ludieke acties om mensen te activeren zelf iets te doen voor het klimaat of aan energiebesparing.