Mening
Geen gezeik: iedereen rijk

Aan deze slogan van de Tegenpartij van Jacobse en van Es moest ik laatst denken. Met ,,Samen voor ons eigen” en ,,Laat ze zelf eens bezuinigen” onsterfelijk geworden (1980).

De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan, in maart 2022. De landelijke (Tweede Kamer) zijn net geweest. Het gebruikelijke beeld tekent zich weer af. Politici en partijen keren zich weer naar de burgers, of eerder naar de kiezer. Om direct na de verkiezingen zich weer terug te trekken in de eigen bubbel en de invloed van burgers maximaal te reduceren tot vrijblijvende praatsessies.

Dit destructieve proces van aantrekken en afstoten wordt ook wel de Protestpolka genoemd. De verlokkingen van de politieke partijen naar burgers zijn legio en meestal worden mooie, maar volstrekt onrealistische vergezichten voorgespiegeld. Voorbeelden te over waaronder: kwartje van Kok (1991) of 1000 euro van Rutte (2016), klimaatdoelstellingen, belastingverlaging, vermindering aantal ambtenaren, minder wetgeving, AOW naar 65 jaar, iedere jongere 10000 euro geven op 18de verjaardag (GL) etc. etc. Ook op gemeentelijk niveau zijn er vele voorbeelden aanwezig. Legio volstrekt loze beloften dus en na de verkiezingen snel weer naar de veilige bestuurstafel, om (anders) te beslissen. Dit kan, nee moet, anders.

Meer realisme in de verkiezingsbeloften en evalueren wat nu echt bereikt is, door welke partij, voorafgaande aan elke verkiezing. Verantwoording afleggen door de politieke partijen over hetgeen beloofd en bereikt is in de afgelopen periode, op basis van onafhankelijk onderzoek.

Ministeries doen dit op basis van hun jaarverslagen en beoordeeld door de Algemene Rekenkamer altijd in mei van het jaar. Dit heet Verantwoordingsdag of ook wel Gehaktdag. Zou een goede zaak zijn als dit ook voor alle verkiezingen plaats zou vinden voor politieke partijen. Het gaat om belangrijke keuzes, over veel geld van burgers en ingrijpende regelgeving.

Zeker op gemeentelijk niveau uiterst relevant door de vele keuzes die direct ingrijpen in de leef-, woon- en werkomgeving van burgers. Het zou de calculerende burger meer inzicht geven, als basis voor inhoudelijk onderbouwd stemgedrag dan de vele loze beloften van politieke partijen nu. Niemand zit weer te wachten op deze Boulevard of Broken Dreams. Ben benieuwd of de politici van Leidschendam – Voorburg deze concrete handschoen op durven te pakken. De tijd ervoor is er: nu nog de wil.

(Rob van Engelenburg, columnist Vlietnieuws)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter