Mening
U zegt het maar: Leidschendam-Voorburg afkorten of niet?

Waar ik mij aan stoor is een toenemend gebruik van het afkorten van de naam Leidschendam-Voorburg tot lv. Het komt steeds meer voor, om te beginnen met GBLV, die het zelfs in haar naam verwerkt en dan zichzelf GBLV/Gemeentebelangen noemt…Zo is er ook LV.TV en recent: het Vrijwilligerspunt werd omgedoopt in ‘lvvoorelkaar’.

Natuurlijk is LV of lv gebruiken makkelijker en efficiënter in gebruik dan die lange naam Leidschendam-Voorburg maar het is niet mooi, het doet afbreuk aan de formele naam, die ook een stuk historie met zich meedraagt..

Zelfs de gemeente begint haar eigen naam af te korten in communicatie met haar inwoners en ik kan me voorstellen dat mensen zich daar aan gaan storen of het niet begrijpen. Het wordt er ook niet leesbaarder op.

Er is vrijwel geen enkele gemeente in Nederland die zijn eigen naam zo laat misbruiken, zelfs de meest lange namen worden altijd voluit gespeld.

Alleen Tytjerksteradiel in Friesland maakt er in haar website www.t-diel.nl van, terwijl het al een overkoepelende naam is, die ze net zog goed wat korter hadden kunnen verzinnen…(Tyt?)

Ook bij namen met twee steden (bijvoorbeeld Pijnacker-Noordorp, Bodegraven-Reeuwijk, Hardinxveld-Giessendam) wordt overal de naam breeduit genoemd. En een partij Gemeentebelangen heet in veel gemeentes gewoon Gemeentebelangen, eventueel met de hele gemeentenaam erachter, nooit een afkorting.

Ik ben bang dat als het zo doorgaat dat het steeds erger wordt, natuurlijk werkt het wel goed voor de incrowd die dagelijks met deze afkorting werkt, maar bij veel inwoners creëert het meer afstand en bij mensen die niet uit deze gemeente komen veroorzaakt het vragen of misverstanden.

Dus mijn voorstel is om de naam van de gemeente voluit te gebruiken en het gebruik van lv of LV te ontmoedigen. Misschien gaat Louis Vuitton LV wel dwarsliggen.

Wil men toch een kortere naam gebruiken dan zijn er twee opties:

Optie 1 is om één van de huidige twee namen tot ‘hoofdnaam’ te betitelen (Leidschendam óf Voorburg), wat ongetwijfeld tot veel weerstand van de andere partij zal leiden en misverstanden bij de omgeving.

Optie 2 is om een geheel nieuwe overkoepelende naam te bedenken en die te gaan gebruiken. Bij de vorming van de gemeente in 2002 is destijds de naam ‘Vlietsteden’ even een suggestie geweest. Ik sta open voor suggesties.

(Overigens kwam ik er achter dat de Gemeente Tynaarlo in Drenthe bestaat uit een aantal dorpen, waarvan Zuidlaren en Eelde ieder véél meer inwoners hebben dan het kleine Tynaarlo. Alsof je onze gemeente de Gemeente Stompwijk noemt)

(Abram Visser, Voorburg. abramvisser@gmail.com)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter