Nieuws
Marianne, de in Nederland ten onrechte vergeten Oranjeprinses (slot)

Vandaag verschijnt op Vlietnieuws de derde en laatste aflevering van een drieluik over: Marianne, de in Nederland ten onrechte vergeten Oranjeprinses. Dit is geschreven door Kees van der Leer, historicus en mede-oprichter en secretaris van de Stichting Erfgoed Prinses Marianne. Het is ook verschenen in de Nieuwsbrief van de sKBL (Stichting Kastelen Buitenplaatsen en Landgoederen).

Trouw tot in de dood

Op kerstavond 1861 stierf geheel onverwacht de 12-jarige Johannes Willem op kasteel Reinhartshausen. Te zijner nagedachtenis schonk Marianne een kerkje aan de protestantse gemeente te Erbach, met hierin een grafmonument waarin Johannes Willem werd bijgezet. Toen in 1873 ook Johannes van Rossum overleed en Marianne hem een laatste rustplaats wilde geven naast hun zoon in het kerkje van Erbach, weigerde de kerkenraad toestemming vanwege ‘zijn buitenechtelijke relatie’. Marianne liet daarom haar geliefde bijzetten op het openbare kerkhof te Erbach en plaatste boven zijn graf een imposant beeld van een zegenende Christus.

Op 29 mei 1883 sloot ook prinses Marianne voorgoed de ogen op kasteel Reinhartshausen. Hoewel de kerkenraad bijzetting in het kerkje van Erbach toestond, werd Marianne, volgens haar uitdrukkelijke wens, begraven naast Johannes van Rossum. Zo werd hun liefde een ‘liefde trouw tot in de dood’.

Marianne’s erfgoed

Marianne’s bezittingen in Voorburg werden door haar nazaten verkocht en grotendeels afgebroken. Alleen de Oranjerie van Rusthof en de villa Klein-Rusthof ontsnapten aan de sloophamer en zijn nu in particuliere handen. Kasteel Reinhartshausen kwam recent eveneens in particulier bezit. Marianne’s museum werd al eerder afgebroken en haar kunstschatten raakten verspreid. Kasteel Camenz werd in 1946 door Russische soldaten in brand gestoken, nadat veel van het meubilair en de kunstschatten waren weggevoerd naar Rusland. Sinds 2012 is het kasteel in handen van de gemeente Kamieńiec Ząbkowicki, die voortvarend de restauratie van kasteel en tuinen ter hand heeft genomen. Dat deze restauratie met veel Europese subsidiegelden geschiedt, bewijst dat de Europese betekenis van Prinses Marianne steeds meer wordt onderkend.

Verder lezen over prinses Marianne? Kijk dan op www.erfgoedprinsesmarianne.nl of www.keesvanderleer.nl

(Foto: De villa Klein-Rusthof na de restauratie van 2020. Foto Kees van der Leer, 2020De nog bestaande Orangerie van Rusthof met bovenverdieping, gebouwd tegen de 16de-eeuwse boerderij Onder de Linden.