Nieuws
Indorocker Frans van den Brand Horninge overleden

Indo Rocker Frans van den Brand Horninge is onlangs op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was vaak te gast bij Kakafonie en de Vinylclub op Midvliet. Frans van den Brand Horninge speelde in  The Eastern Aces. Hij overleed dinsdag 30 maart aan de gevolgen van kanker. Binnen de Indo-rock scene was hij een van de laatste uit de eerste generatie Indo Rockers en een legende.

Hij vertelde, aldus zoon Jason, altijd ik ga door tot ik erbij neerval…. En dat is ook zo gegaan. Door de hele situatie rond om corona en het niet kunnen optreden was hij overgelaten aan het binnen zitten en zat hij te wachten op het moment dat het allemaal weer kon. Want dat is wat hij wilde, muziek maken, mensen blij maken met zijn muziek. In 2019 werd hij geïnterviewd door het AD over zijn komende optreden bij Café de Oude Jan in Delft waar jaarlijks een Indo Rock Festival werd georganiseerd en duizenden mensen op af kwamen. Hij zei toen ik ga nog wel even door.

Alles begon in de jaren 60 waar hij deel uit maakte van de Indische jongens die de Rock’n Roll naar Nederland brachten. Het waren juist hun die een muzikale aardverschuiving teweegbrachten. Hij vertelde altijd…dit waren hele spannende tijden en heb ik dingen meegemaakt die je niet voor mogelijk had gehouden. Optredens met Shirley Maclaine, Tom Jones en Johnny Hallyday en ga zo maar door waren het begin, echter kwamen de Engelse bandjes concurreren met spotprijzen en veranderde alles.

Na in meerdere landen zoals Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Tunesië en Nederland te hebben opgetreden, ging hij begin jaren 70 werken bij de Haagsche krant het Vaderland. Zijn liefde voor de muziek zorgde ervoor dat hij al snel weer de muziek inging en ging zijn muzikale reis verder. Eind jaren 80 kwam er een Indo Rock revival waar hij en meerdere Indo Rock bandjes aan meededen via Radio Lokatel, Leon Donners en Dick Zuydwijk en kreeg zijn carrière een nieuwe boost. Zo ontstond er de SIR, Stichting Indo Rock waar hij mede oprichter van was en er menig grote onvergetelijke feesten werden georganiseerd met alle bekende namen uit de Scene, dit alle in de Houtrust rotonde.

De afgelopen paar jaren heeft hij meerdere onderscheidingen ontvangen van verschillende Indische clubs, omdat zijn bijdrage aan de muziek en het behoud van de Indo Rock muziek zo enorm belangrijk is geweest. Zijn liefde voor deze muziek is tot aan zijn dood blijven bestaan, met meer dan een miljoen streams op Spotify is hij binnen de Indorock Scene niet meer weg te denken en leeft hij in deze muziek voort. Zijn citaten: ‘Indorocker ben je voor het leven. Keep on Rockin, Keep on Indo Rockin’.

De Familie van den Brand Horninge heeft al zijn vrienden en fans gevraagd om vandaag een erehaag te vormen: vanaf 12:30 uur vanuit de Mient de Laan van Eik en Duinen op en hem doormiddel van heel veel applaus voor de laatste keer te eren. Want dat is wat hij wilde, nog een keer applaus. De uitvaart zal om 13:00 uur in besloten kring plaatsvinden op begraafplaats Oud Eik en Duinen.