Activiteiten
Start van Tour de France komt hier dichtbij

Rotterdam en Den Haag trekken samen op om de start van de Tour de France in 2024 of 2025 naar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag te halen. De ambitie is om de proloog van de Tour in Rotterdam te laten verrijden, gevolgd door een etappe met start in Rotterdam en aankomst in Den Haag. De kans is groot dat men dan ook door Leidschendam-Voorburg komt.

Voor Rotterdam wordt het de tweede Grand Départ na de geslaagde Tourstart van 2010. De beelden van de stad gingen destijds de wereld over en bereikten 17 miljoen tv-kijkers. De economische impact van het evenement bedroeg 30 miljoen euro. Rotterdam ontving tijdens het Tourweekend ongeveer 1 miljoen bezoekers en de Rotterdammers waardeerden de start in hun eigen stad met het cijfer 8. Ook Den Haag heeft ervaring met de Grand Départ: in 1973 startte de Ronde van Frankrijk op de boulevard van Scheveningen en won Joop Zoetemelk de proloog. Een dag later was de start op Scheveningen en de finish in Rotterdam.

Rotterdam en Den Haag willen een nieuwe Grand Départ gebruiken om inwoners en ondernemers te inspireren en perspectief te bieden in deze moeilijke tijd en een impuls te geven aan de economie en het toerisme. De gemeente Rotterdam zet topsport en evenementen doelgericht in om sporten en bewegen te stimuleren.

De Haagse wethouder Sport Hilbert Bredemeijer: ,,Samen staan we sterker. Dit is een buitenkans voor beide steden. Den Haag heeft het streven om met een mooie route niet alleen langs de eyecatchers van de stad te gaan maar juist ook langs gebieden in de stad die een impuls van het evenement goed kunnen gebruiken, zoals Den Haag Zuidwest. Dit is zoveel meer dan het grootste gratis toegankelijke sportevenement ter wereld. Het vormt voor ons het licht aan het einde van de corona-tunnel en een uitdagende stip op de horizon.”

Op 8 augustus 2017 deden profwielrenners Leidschendam-Voorburg voor het laatst aan. Toen in het kader van een tijdrit die onderdeel uitmaakte van de BinckBank-tour. Het evenement kostte de gemeente 330.000 euro, ruim twee maal zo veel als gedacht. Van het gedachte positieve effect op het toerisme en de horeca kwam niets terecht. Door regen stond er nauwelijks publiek langs de route; van de miljoenen tv-kijkers bleven er in Nederland 239.000 over volgens NOS-kijkcijfers.