Nieuws
Alliantie financieel ouderenmisbruik: één melding

Een sinds eind 2019 in de gemeente bestaande alliantie om financieel ouderenmisbruik te voorkomen en te stoppen heeft tot nu toe één melding over financieel misbruik ontvangen. In de alliantie is de gemeente partner. Doel is het delen van kennis, het geven van voorlichting, advisering en het bedenken van maatregelen tegen financieel ouderenmisbruik.

In de alliantie, die formeel Lokale Alliantie Financieel Veilig Ouder Worden heet, zijn behalve de gemeente ook de Stichting Budgetzorg, Sociaal Servicepunt, Rabobank, WOEJ, Caminada Notarissen, Hart en Have, Florence, Vidomes, Politie en Kwadraad actief. Daarnaast zijn er ouderenorganisaties, zorgproffesionals, een bewindvoerder, een notaris en een woningbouwvereniging bij betrokken.

De alliantie heeft geen eigen uitingen zoals een site of een folder. Men kan ermee in contact komen via het Sociaal Servicepunt van de gemeente. Vanwege corona organiseert de alliantie ook geen informatiebijeenkomsten. Die worden pas weer opgepakt als dit op grond van coronamaatregelen toegestaan is.

Bij financieel misbruik gaat het om zaken als: wegnemen van geld, sieraden en goederen, verkoop van eigendommen, misbruik van machtigingen, koop op naam van slachtoffer, gedwongen testamentwijziging of wilsbeschikking, financieel kort houden, misbruik van rekeningen. Ouderen zijn voor het regelen van hun financiële zaken veelal afhankelijk van anderen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter