Nieuws
Schapenwol als isolatiemateriaal

Drie teams van ondernemers, onderzoekers en ontwerpers onderzoeken de mogelijkheden voor toepassing van schapenwol als isolatiemateriaal. De provincie Zuid-Holland heeft het initiatief genomen voor een hackathon; een evenement waarbij deelnemers non-stop bezig gaan om binnen een korte tijd oplossingen te verzinnen rondom een vraagstuk.

In Nederland worden schapen ingezet voor bijvoorbeeld natuurlijke begrazing of zuivel. Ook leveren schapen wol, maar liefst 2 miljoen kilo per jaar. Maar daarvan wordt 95% niet gebruikt. Zonde, zeker als u bedenkt dat grondstoffen steeds schaarser worden. Tegelijkertijd is er een groeiende vraag naar biobased bouwmaterialen vanwege klimaat-, energie- en circulaire opgaven. Zo wil bijvoorbeeld ook de provincie Zuid-Holland in 2050 volledig circulair (een economie zonder afval) zijn.

Een oproep leverde meer dan 50 reacties op. Drie multidisciplinaire teams van zo’n 5 professionals zijn gestart met een schaalbare oplossing voor de toepassing van wol in de bouw. Gedurende een hackaton verkennen zij de mogelijkheden voor een industriële keten van schapenwol tot bouwmateriaal, mét sluitende business case. Zo worden niet alleen de mogelijkheden van wol in kaart gebracht, maar wordt er ook een realistisch en toepasbaar plan opgesteld. De resultaten worden in juni  gepresenteerd. (foto Provincie ZH)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com