Activiteiten
Mesdag en de schilders van het Panorama van Scheveningen 

Het Panorama van Scheveningen bestaat 140 jaar. De tentoonstelling ‘De schilders van het Panorama van Scheveningen’ vormt het hart van het jubileumjaar 2021, hierin wordt het verhaal verteld van de totstandkoming van het Panorama van Scheveningen. Voor het eerst zal veel van het voorbereidende materiaal bijeen te zien zijn: foto’s, olieverfschetsen en rastertekeningen.

In 1880 kreeg Hendrik Willem Mesdag de opdracht tot het maken van een panoramaschilderij. Dit monumentale schilderij Panorama van Scheveningen werd op 1 augustus 1881 aan de Zeestraat in Den Haag opengesteld voor publiek. Het maakproces werd door Hendrik Willem Mesdag met militaire precisie voorbereid. Mesdag kon deze klus niet alleen klaren. De tentoonstelling is daarom tegelijkertijd een eerbetoon aan de vier kunstenaars met wie hij aan het Panorama werkte: George Breitner, Bernard Blommers, Théophile de Bock en Sientje Mesdag-van Houten.

Waar bestonden hun bijdragen uit, wat was hun relatie met Mesdag en hoe heeft het werken aan het Panorama hun verdere carrières beïnvloed? Voor alle betrokken kunstenaars had hun deelname aan het Panorama van Scheveningen een andere betekenis. Van alle vier is een representatieve selectie van hun oeuvre te zien.

Museumdirecteur Minke Schat: ,,Maar weinig mensen weten dat Mesdag het Panorama niet alleen maakte. Deze tentoonstelling geeft een inkijk in het maakproces en laat je ook met andere ogen en meer respect naar het Panorama kijken. Mesdag was een goede projectleider en het is bijzonder dat al deze kunstenaars zichzelf ondergeschikt maakten aan het geheel.”

De tentoonstelling ‘De Schilders van het Panorama van Scheveningen’ is te zien in Museum Panorama Mesdag te Den Haag zodra de musea open kunnen, tot en met 26 september 2021. Voor meer informatie zie panorama-mesdag.nl (Illustratie Bernhard Blommers: Thuiskomst van de Vissersvloot)