Nederland is een transport-knooppunt voor de hele wereld. Niet alleen voor legale goederen, maar ook voor illegale goederen, zoals drugs, geld en wapens. Deze vorm van criminaliteit brengt geweld met zich mee en ondermijnt de transportsector en de overheid. Om dit tegen te gaan was er afgelopen week opnieuw speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector. Samen met de branche werken politie, Openbaar Ministerie, Douane, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en gemeenten aan het weerbaar maken van chauffeurs, ondernemers en andere belangrijke spelers in de logistieke sector tegen criminele inmenging.
Vanuit de samenwerking tussen overheid en ondernemers wordt er alles aan gedaan om de criminaliteit uit de branche te weren. De nadruk in de actieweek lag dan ook op preventie en voorlichting binnen de transportsector. Chauffeurs en ondernemers aanspreken en awareness creëren. Zij kennen hun eigen sector het best en kunnen met hun kennis van het bonafide proces, duiden welke afwijkingen wijzen op malafide invloeden. Zo spraken agenten en douaniers op verschillende plaatsen met chauffeurs over de criminele inmenging en de risico’s die dat met zich meebrengt. Chauffeurs kregen, onder het genot van een kop koffie in een bijpassende mok, tips om signalen te leren herkennen.
Douanier Tjerry Kreukniet: ,,Wij informeren tijdens deze actie week actief de transportsector over hoe ze verdachte zendingen kunnen herkennen en hoe ze onze meldkamer en die van onze partners kunnen bereiken. Met onze kennis en controlemiddelen kunnen wij vervolgens deze goederen controleren om zo smokkel van bijvoorbeeld sigaretten en verdovende middelen te ontdekken. Gezamenlijk leveren wij op deze manier een actieve bijdrage aan het voorkomen van ondermijning in de transportsector.” (foto politie)