Nieuws
Weer te veel zware metalen in water Vlietland

Het water van de Meeslouwerplas bevat te veel koper, zink, chroom en nikkel. Dat is gebleken tijdens de laatste analyse van het water op 25 maart 2021. Dat de Vereniging Vrienden van Vlietland, de Vogelwerkgroep Vlietland, de Werkgroep Milieubeheer Leiden, de Beheerscommissie Vogelplas Starrevaart, het Recreatiecentrum Vlietland B.V. en de Vereniging tot behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten bekend gemaakt.

De informatie is vervat in een brief aan provinciale staten van Zuid-Holland en het bestuur van het Hoogheemraadschap Rijnland. In de brief eisen de organisaties dat er alsnog onderzoek wordt gedaan naar de bagger die op de bodem van de Meeslouwerplas is gestort. Gedeputeerde Staten hebben te kennen gegeven zulk onderzoek niet nodig te vinden gezien allerlei onderzoeken die al eerder hebben plaatsgevonden. De zes organisaties claimen dat de resultaten van die onderzoeken echter niet van toepassing zijn.

Om de afwijzing van hun verzoek te kunnen begrijpen hebben de zes organisaties de onderzoeken die de provincie noemt nog eens aan een kritische beschouwing onderworpen. Daarbij was de vraag of er werkelijk geen reden was om te twijfelen aan de kwaliteit van de waterbodem en af te zien van onderzoek naar de kwaliteit van de bagger op de bodem van de Meeslouwerplas.

Het zestal kwam tot de conclusie, dat het door het provinciebestuur opgevoerde bodemonderzoek onbruikbaar is, omdat dat intussen al vijf jaar oud is en er daarna nog veel bagger en grond in de Meeslouwerplas is gestort, dat er in het water van de Meeslouwerplas jarenlang herhaaldelijk en tot op de dag van vandaag té grote hoeveelheden schadelijke stoffen zijn aangetoond en dat de verontreiniging van de vis in de Meeslouwerplas met arseen juist wel reden geven voor bezorgdheid over de bijna 1 miljoen kuub bagger die op de bodem van de plas is gestort. Het is volgens de zes organisaties dus juist wel nodig om de kwaliteit van de bagger op de bodem van de Meeslouwerplas en de effectiviteit van de afdeklaag nu zo snel mogelijk te onderzoeken.

De organisaties vinden het merkwaardig, dat de provincie en het Hoogheemraadschap van Rijnland de uitvoerder (BAM) wel twee indirecte metingen (van het oppervlaktewater en het grondwater) hebben voorgeschreven om een idee te krijgen van de invloed van het materiaal dat in de Meeslouwerplas gebracht is, maar dat de provincie en Rijnland het toch nog steeds niet nodig vinden de bodem zélf te laten onderzoeken.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com