Nieuws
Seizoen start op Scheveningen met extra veiligheidsmaatregelen

Op 1 mei is in heel Nederland het buitenzwemseizoen begonnen. Ook op Scheveningen werd  het strandseizoen afgetrapt. Burgemeester Jan van Zanen hees samen met lifeguards van de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) en Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) voor het eerst de geel/rode vlag dit seizoen. Deze vlag geeft aan dat de reddingspost is geopend en lifeguards aanwezig zijn.

Langs de 11 kilometer lange kust van Den Haag staan vanaf dit jaar 23 vlaggenmasten om strandgangers en watersporters te waarschuwen voor een onveilige zee. De 16 extra vlaggenmasten zijn onderdeel van een bredere gezamenlijke aanpak door de gemeente, strandpartners en de veiligheidsregio. Zo moet een gezamenlijke communicatiecampagne bezoekers (nog) meer bewust maken van de gevaren van de zee.

Het strandseizoen 2021 loopt formeel van 1 mei tot en met 30 september. In deze periode zorgen de lifeguards van de VRH en de HVRB voor de strandbewaking. Dit jaar heeft de veiligheidsregio zo’n 35 medewerkers beschikbaar als lifeguard en een groep in opleiding voor deze functie. Het aantal beschikbare lifeguards vanuit de veiligheidsregio neemt de komende jaren verder toe.

De HVRB zorgt voor de bewaking in de weekenden van juni, juli en augustus en in de zomervakantie, de HVRB kan beschikken over 105 vrijwillige lifeguards. Buiten het strandseizoen en de openingstijden van de reddingsbrigadeposten is vanuit de brandweerkazerne Scheveningen het Surf Rescue Team (SRT) het hele jaar door beschikbaar voor het uitvoeren van reddingen op zee, uiteraard in samenwerking met andere hulpdiensten zoals de KNRM.  (foto: Gemeente Den Haag/Valerie Kuypers)