Mening
U zegt het maar: ‘We mogen het niet vergeten’

‘We mogen niet vergeten. Op deze dag herdenken wij, zijn wij stil en in gedachten bij de herinnering aan de verschrikkelijke tijd van bezetting, vervolging en onderdrukking in de Tweede Wereldoorlog.

Ons herdenken nu, nog steeds in de beperking van onze ruimte en vrijheid, maakt ons stil.

De herinneringen aan slachtoffers van oorlog en geweld. Onze persoonlijke herinneringen die vele littekens hebben achtergelaten. Littekens van pijn en verdriet, van zware strijd en verlies van dierbaren. Herinneringen aan de verhalen uit onze eigen omgeving of familie in Leidschendam, Stompwijk en Voorburg.

We mogen het niet vergeten. De verschrikking van de vervolging van de vele Joden, Roma en Sinti die zijn gedeporteerd en vermoord in vernietigings- en concentratiekampen. De verschrikking van de Holocaust.

We mogen het niet vergeten. Het verdriet en de pijn van de strijd waarbij vele burgers zijn omgekomen. Militairen die voor ons land hebben gestreden, maar het niet hebben overleefd.

We mogen het niet vergeten. De haat en de afschuw van vervolging van onze medemensen om wie ze waren of om wat ze geloofden. We mogen het niet vergeten.

Daarom herdenken wij hen allen bij name. Namen die opgetekend staan op ons monument voor Vrede en Vrijheid. Onze plaats van herdenken in Leidschendam-Voorburg.

Het zijn de namen van inwoners die de strijd en het geweld van de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Maar hun namen zijn voor altijd verbonden aan deze plaats en vertellen ons hun geschiedenis.

Onze geschiedenis van de oorlogsjaren toen ons land, onze woonplaats hier ineens in de meidagen van 1940 werd geconfronteerd met oorlog, veldslagen en bombardementen. Wat volgde was een periode van onderdrukking en verzet. Een periode waarin zes miljoen mensen werden uitgeroeid omdat ze niet pasten in de visie van Hitler en het nationaalsocialisme. Een periode waarin mensen ongewild werden meegesleurd in de strijd. Een strijd waarin gevochten werd voor onze vrijheid, voor vrede en recht.

We mogen het niet vergeten en daarom herdenken wij ieder jaar, allen -burgers en militairen- die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Uit respect. In dankbaarheid. Dankbaar voor de vrijheid die verworven is, de vrede die zwaar bevochten is. Dat spoort ons aan om vrijheid stevig vast te houden. Vrijheid vraagt van ons allemaal verantwoordelijkheid te nemen. Het is de opdracht om de strijd voort te zetten waarvoor onze gevallenen hun leven lieten, een strijd voor een wereld waarin menselijke waardigheid en solidariteit centraal staan. Een samenleving waarin niemand wordt buitengesloten, waar wij samenleven in zorg voor elkaar, in vrede en respect.

Daarom mogen we het niet vergeten en herdenken wij’.

(Klaas Tigelaar, burgemeester)

(Tekst ter gelegenheid van Dodenherdenking dinsdag 4 mei. Foto gemeente LV)

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter