Mening
Blog: Waar krijgen we energie van?

(In de serie maandelijkse columns van fractieleiders in de gemeenteraad dit maal een bijdrage van Louise Kortman, fractieleider VVD)

U heeft vast gehoord dat ook uw gemeente meedenkt over de energieplannen voor de toekomst. Mogelijk heeft u zelf hier over meegepraat of meegedacht. De Regionale Energie Strategie 1.0 (RES) wordt binnenkort door de raad vastgesteld. In de RES staan ambities op het gebied van onder andere warmte, elektriciteit en duurzame brandstoffen. De regio Rotterdam-Den Haag, waar Leidschendam-Voorburg samen met nog 22 gemeenten, 4 waterschappen en de provincie Zuid-Holland onder valt, is een van de 30 regio’s. De doelstelling vanuit de RES om klimaatneutraal te zijn in 2050 kan volgens die RES alleen bereikt worden met energiebesparing, windmolens en alle daken vol met zonnepanelen. Maar is dat zo? Ik denk dat er meer mogelijk is. De focus ligt wat mij betreft teveel op zon- en windenergie. Er wordt veel te weinig aandacht geschonken aan innovatieve alternatieven of waterstof en kernenergie.

Als we de ambities voor 2050 waar willen maken hebben we volgens de RES hectares extra zonnepanelen en een verveelvoudiging van het aantal windmolens nodig. Op dit moment staat er 1 windmolen aan de grens met Leidschendam-Voorburg en dat is er wat mij betreft al 1 teveel. Wat de VVD betreft is plaatsing van meer windmolens in of vlakbij druk bevolkt gebied uit den boze. Ik ben blij met het amendement dat ik samen met Monica Velú van GBLV in 2020 heb ingediend bij de behandeling van energiestrategie, waarin we duidelijk hebben gesteld dat er in de gemeente Leidschendam-Voorburg geen plek is voor windmolens. Het klimaat is belangrijk, maar het middel moet niet erger zijn dan de kwaal. Wij pleiten daarom juist voor creatieve overige oplossingen. De Haagse molen op de grens van Leidschendam-Voorburg heeft op een negatieve manier invloed op onze inwoners en het landschap. De opbrengsten van de windmolens vallen bovendien in het niet als je kijkt naar de schade die de windmolens aan omwonenden en het landschap berokkenen. En er komt geen cent van de opbrengsten bij die omwonenden terecht.

De focus van de RES voor onze gemeente ligt terecht meer op zonne-energie. Op onze daken is wat dat betreft nog een wereld te winnen. Echter, het feit dat het gebied rondom de A4 wordt genoemd als onderzoeksgebied voor extra windmolens baart mij grote zorgen. Gelukkig liggen ook omliggende gemeenten niet te slapen en zijn hier fel op tegen. Enfin het is dus belangrijk voor de politiek om expliciet te blijven benoemen dat extra windmolens in Leidschendam-Voorburg geen optie zijn.

We moeten realistisch zijn. De duurzaamheidsdoelstellingen kunnen niet met zonne- en windenergie alleen worden opgelost. Dat vindt nu ook een meerderheid in de landelijke politiek, want ook daar pleit men breed voor energiebesparing, geothermie en een onderzoek naar kernenergie. Daar ligt de toekomst, ook voor Leidschendam-Voorburg.

Participatie, betaalbaarheid en haalbaarheid zijn van groot belang. Bent u het met ons eens of wilt u meepraten en meedenken? Neem eens contact met ons op.

(Louise Kortman, fractievoorzitter VVD)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter