Mening
Blog: Houden we het leefbaar in en rond The Mall?

(In de serie maandelijkse columns van fractieleiders in de gemeenteraad dit maal een bijdrage van Ron van Duffelen, fractieleider CDA)

Vanaf 28 april jongstleden gelden er enige versoepelingen in de door corona afgekondigde lockdown. De in ieder geval meest opvallende versoepeling betreft de volledige opening van winkels. Voor de zelfstandige ondernemer is dat een versoepeling die hij verdient. Voor ons geven de versoepelingen weer enig lucht in de beperkingen van de lockdown. We snakken naar onze vrijheid, we zijn blij dat we weer wat mogen, dat de avondklok voorbij is en we toch weer even een terrasje kunnen pakken. We willen zoveel meer. We willen het kampioenschap van onze club vieren, we willen met vrienden en familie barbecueën in de tuin en we willen straks weer op vakantie. We kunnen nog zo weinig. We kunnen ’s avonds weer onbepaald naar buiten, we kunnen thuis een gast meer ontvangen en we kunnen weer naar het winkelcentrum.

Afgelopen week zagen we in onze gemeente dat de openstelling van winkels een keerzijde heeft. Begrijpelijk trok The Mall of the Netherlands in het weekend na de eerste versoepelingen bezoekers. Het is een mooi winkelcentrum met een ruim aanbod. The Mall als symbool van onze consumptiemaatschappij is nu al een succes. Duizenden bezoekers wenden zich tot The Mall om zich aan luxe en eigentijdse waren te laven. Al deze bezoekers leveren momenteel wel een risico op voor de volksgezondheid. Natuurlijk, er zijn looprichtingen en het aantal bezoekers in een winkel is beperkt. Deze beperking zorgt voor wachtrijen voor de winkels van mensen die dicht opeen staan. We zullen met elkaar de gedragsregels nog moeten blijven naleven. Het vergt van de gemeente en The Mall zelf moed om te handhaven en, als de situatie daarom vraagt, in te grijpen door zo nodig het centrum te sluiten.

Een ander keerzijde betreft de verkeerssituatie. Het vollopen van de parkeerterreinen en het sluiten van de parkeergarage bij The Mall leidden tot een onoverzichtelijke verkeerssituatie. De afgelopen twee weken laten zien dat rond The Mall al snel een verkeersinfarct ontstaat. De afstemming van de verschillende verkeerslichten op de kruisingen rondom The Mall dragen daaraan bij. Met belangrijke hulpdiensten nabij The Mall is het te hopen dat de verkeerssituatie niet tot nodeloze vertraging voor deze diensten leidt. Bereikbaarheid en doorstroming blijven urgente vraagstukken voor onze gemeente.

Een extra brug over de Vliet had, volgens het CDA, een wezenlijke bijdrage geleverd aan dit vraagstuk. Helaas besloot een meerderheid in de raad om geen extra burg aan te leggen. Voor het CDA draagt dit besluit niet bij aan de bereikbaarheid en doorstroming in onze gemeente. Integendeel, er zullen alternatieven moeten komen om onze gemeente bereikbaar te houden en het verkeer door te laten stromen, terwijl de ongelijkvloerse kruisingen bij de N14 nog jaren van ons weg zijn.

Voor het CDA vormen bereikbaarheid en doorstroming een verantwoordelijkheid voor alle partijen in de raad. Beide dienen ten goede te komen aan alle inwoners. Zeker inwoners in wijken rondom The Mall verdienen het dat hun wijk niet volloopt door The Mall en er parkeerruimte beschikbaar blijft. In de laatste raadsvergadering heeft de raad, op initiatief van het CDA, unaniem uitgesproken de parkeerontwikkelingen in de omliggende wijken bij The Mall nauwlettend te monitoren. Nog geen twee weken na de eerste versoepelingen in de lockdown vrees ik dat het moment van ongewone parkeerdruk in de omliggende wijken al ontstaat. Wie op zaterdagmiddag het aantal geparkeerde auto’s op het President Kennedyplein zag staan zal dat beamen.

Met The Mall hebben we er in onze gemeente een mooi, nieuw winkelcentrum bij dat zeker bezoekers van buiten onze gemeente gaat trekken en onze stad kan promoten. The Mall vergt nog wel een investering in onze bereikbaarheid en onze aanpak van parkeerontwikkelingen. The Mall mag immers niet ten koste gaan van de leefbaarheid in onze gemeente en in het bijzonder in de omliggende wijken. Gelukkig hebben we in onze gemeente nog mooie, andere bereikbare winkelcentra, die ik u van harte aanbeveel.

(Ron van Duffelen, fractievoorzitter CDA)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter