Mening
Blog: Kletsen

De gemeenteraad heeft een nieuw vergadermodel. Nou en, zult u zeggen. Als u zich even bedenkt dat de dames en heren er namens u zitten om ervoor te zorgen dat deze gemeente het waard blijft er te wonen, kan de conclusie zijn dat het u wel degelijk iets aangaat.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn live te volgen. Ter plekke in de zaal (buiten coronatijden) of via internet. Agenda’s en stukken worden vooraf geopenbaard zodat eenieder kan weten wat er aan de orde komt.

Het beraad begint om 19.30. Tot voor kort gold er een eindtijd van 23.00 uur. Maar die is nu in het nieuwe model vervallen. Waar dit toe leidde was afgelopen dinsdagavond meteen duidelijk. Pas om 00.13 uur werd de vergadering gesloten. Na 4 uur, 31 minuten en 13 seconden kletsen.

En dat bij een agenda met negen ‘hamerstukken’, vijf zogenoemde ‘10 minuten debatten’ en twee onderwerpen die echt besproken gingen worden. Met die bespreekstukken zou rond 21.00 uur gestart worden. Het werd echter na 22.00 uur. Waarom: omdat vrijwel elk ‘10 minutendebat’ veel langer duurde.

Niemand die ingreep – ook voorzitter Klaas Tigelaar niet –, die wees op spreektijden, die maande tot bondigheid. De woorden bleven maar stromen: herhaling na herhaling; interruptie na interruptie. Betweterigheid ten top.

De gemeenteraadsleden hebben de mond vol over het versterken van de lokale democratie. Het meer betrekken van de burger bij het bestuur. Stel nu dat je als burger of belanghebbende zat te wachten op het debat over het Sociaal Kompas. Dan was je dinsdag pas dik na 23.30 uur ‘aan de beurt’. Terwijl 22.05 uur de gemelde aanvangstijd was.

Welke burger/belangstellende zou daar nog op zijn blijven wachten? Die zijn allemaal al afgehaakt (of deden dat dinsdag), zeker als zij niet behoren tot de categorie ‘vrijgestelden’ die de dag erna niet hoeven te werken of hun tijd zelf kunnen indelen zonder manende baas.

Dinsdagavond was een voorproef van hetgeen eenieder die belangstelling heeft voor de lokale democratie te wachten staat: wachten tot de gemeenteraadsleden eindelijk zo ver zijn. En dan te bedenken dat de eindtijd van 23.00 uur ook vervallen is bij beraden van de commissies samenleving en omgeving; gremia waarin veel onderwerpen worden ‘voor besproken’. Beraden die overigens ook openbaar zijn.

Nu is het limietloos praten al langer een probleem bij de gemeenteraad. Papieren maxima aan spreektijden werden omzeild door interrupties. Maar ja, er was wel altijd nog die eindtijd van 23.00 uur. Die rem is nu weggevallen. Het hek is van de dam. Dat alles omdat de dames en heren niet bij machte zijn zichzelf te beperken. Niet kunnen selecteren. Denken dat alles wat zij doen van wezenlijk belang is.

De burger/kiezer die het zelf wilde volgen, kon daar tot nu toe ook avonden aan spenderen. Met het nachtwerk haakt die echter ook af en zijn de gemeenteraadsleden onder zich. Allemaal in de glazen stolp, afgesloten van de buitenwereld bezig met hun eigen ‘belangen’. Kletsen tot je een ons weegt. Lokale democratie? Vergeten!

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter