Mening
U zegt het maar: Prachtig plan voor herontwikkeling Julianabaan, of niet?

Met bijzondere interesse heb ik de plannen van de gemeente voor de herontwikkeling van het winkelcentrum Julianabaan in Voorburg bestudeerd. Het is mij niet helemaal duidelijk wat precies de doelen van de gemeente zijn, maar ze vinden het wel belangrijk dat wij meedenken.

Inmiddels ligt er een plan voor van SUM Architecten uit HilverSUM, met een aantal oplossingen. Op 26 mei wordt hierover een digitale bijeenkomst gehouden door de Gemeente.

Zo op het eerste oog ziet het er veelbelovend uit. Wat het eerste opvalt is dat het fietspad met tweerichtingsverkeer (dat vanaf de ingang/uitgang aan de Prins Bernhardlaan dwars door het winkelcentrum loopt naar de ingang/uitgang aan de Uhlenbeckstraat) wordt verplaatst naar de andere zijde van de weg. De andere voorstellen zijn wat minder opvallend en hebben meer te maken met wat herschikking van parkeerplaatsen en onder de noemer ‘beleving’ het wat mooier aankleden van de pleinen.

Aan de hand van een aantal punten (zie illustratie) zal ik kort commentaar geven:

1. Het verplaatsen van het fietspad lijkt een unieke oplossing omdat de voetgangers die in het winkelcentrum tussen de gebouwtjes willen oversteken niet geconfronteerd worden met plotseling opdoemende fietsers. Het nadeel van de nieuwe oplossing voor de fietsers is juist dat zij meerder malen moeten kruisen met autoverkeer, wat in de huidige situatie juist zo mooi opgelost was. Daarbij komt nog dat de ingang van het verplaatste fietspad op een ongelukkige plaats is met weinig speelruimte vlak naast het standbeeld van Corbulo. Dus: NIET VERPLAATSEN DAT FIETSPAD! Overigens is er voor fietsers én voetgangers tussen de Mgr. Van Steelaan en de Uhlenbeckstraat niets verbeterd, het blijft gevaarlijk.

2. De ruimte van het oude vrijkomende fietspad wordt in de gekozen oplossing gewoon bij de loze ruimte geplakt van het naamloze plein voor het ronde gebouw waar de ABNAMRO-bank zat. VERSPILLING VAN RUIMTE.

3. Daarnaast vervallen op die plek ook de 12 belangrijke en nuttige parkeerplaatsen langs de weg voor mensen die even snel een boodschap willen doen. Lost niets op, NIET WEGHALEN DIE PARKEERPLAATSEN.

4. Aan de lange loze zijkant van de Jumbo worden nieuwe parkeerplaatsen aangelegd (naast elkaar parkeren) terwijl er ook al een nieuw fietspad langskomt. Op zich een goede oplossing die extra parkeerplaatsen, maar niet als er ook nog een fietspad langskomt, te gevaarlijk en te smal, KIEZEN, fietspad of parkeren. Overigens kan die saaie zijkant ook wat meer actief worden betrokken bij het winkelcentrum met wat pop-up verkoopstalletjes.

5. Op de pleinen in het winkelcentrum worden her en der ruimte-innemende versieringen aangelegd zonder duidelijk nut of functie, pure ijdeltuiterij. NIET DOEN. We komen daar om boodschappen te doen of om iets te eten/drinken. Laat dat maar aan de ondernemers over met terrasjes en zo. Op het grote naamloze plein bij de voormalige bank zou een mooi groen parkje welkom zijn (Heb ik al 5 jaar geleden voorgesteld). Meer groen en minder beton. Misschien past Corbulo daar ook beter…

Overigens zou ik zelf al tevreden zijn als er eindelijk weer een goede SCHOENENWINKEL in het winkelcentrum komt en ik hoop dat de BRUNA wat groter wordt en wordt voorzien van een volwaardige PostNL-vestiging.

(Bram Visser, Voorburg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter