Nieuws
GBLV: optreden gemeente in Rietvink ‘niet acceptabel’

Het optreden van de gemeente bij de aanhoudende vochtproblemen in woningen in de Rietvink Leidschendam is ‘niet acceptabel’. Dat stellen de GBLV-gemeenteraadsleden Nico Hooijmans en Marien van Wijk in vragen aan B&W.

Het duo wijst erop dat er nog steeds grondwateroverlast in de wijk is. Een uitgebreide folder met informatie die de gemeente onder de inwoners heeft verspreid leidt tot vragen en opmerkingen. Bewoners hebben een onbevredigd gevoel. Men verschilt ook van mening met de gemeente.

Hooijmans en Van Wijk stellen dat de droge situatie van voor 2017 volgens de gemeente werd veroorzaakt door een ‘niet toegestane aansluiting van de bouwdrainage op de afvalwaterriolering’. Zij willen nu weten waarop die bewering was gebaseerd aangezien de drainage expliciet vermeld werd in de woningmappen.

De GBLV’ers geven verder aan dat bewoners door de gemeente is toegezegd dat er zorg gedragen zou worden voor aansluiting van de drainage onder de woningen op het gemeentelijke netwerk. Zij willen weten wat daarvan terecht is gekomen toen de hele wijk enkele jaren geleden werd opgehoogd om het vochtprobleem te bestrijden.

‘Perceeldrainage is eigendom van de huiseigenaren, staat op bouwtekening. De bewoners waren te goeder trouw bij de start van het revitaliseringsproject; in de zin dat zij dachten dat de gemeente op de hoogte zou zijn van bestaande leidingwerk, ook waar leidingen op particuliere grond aansluiten op het gemeentelijk netwerk’.

‘De gemeente heeft haar zorgplicht niet goed vervuld en probeert nu de verantwoordelijkheid voor herstel van de perceeldrainage bij de huiseigenaren te leggen, terwijl zij de problemen niet hebben veroorzaakt. Dit is niet acceptabel. Waarom heeft de gemeente tijdens het revitaliserings-project, toen de grond open lag, de bewoners niet geïnformeerd dat de perceeldrainage niet meer voldeed en de bewoners in staat gesteld hun drainage op orde te brengen, zodat aansluiting op het gemeentelijke netwerk mogelijk werd?’

Hooijmans en Van Wijk beweren dat de aannemer die met de ophoging van de wijk was belast, KWS, drainagepijpen heeft verwijderd die men ‘niet kon thuisbrengen’.

De raadsleden vragen inzage in foto’s die door de Gemeente/KWS zijn gemaakt. Daarop moet te zien zijn welke drainage waar ligt. Ook willen zij een onderzoeksrapport van ANTEA ontvangen waarin een advies is opgenomen over de grondwaterstanden in de wijk, met name aan de Vlietkant.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter