Nieuws
Drie zakken of voorwerpen naast container ‘positief’

Bij de grote meerderheid van de 811 ondergrondse afvalcontainers die de gemeente rijk is liggen er maximaal 3 zakken of voorwerpen naast. Dat is ‘een positief beeld’. Dat heeft wethouder Astrid van Eekelen de gemeenteraad bericht.

Tien tijdelijke medewerkers van de afdeling Handhaving zijn ingezet op monitoring van de afvalcontainers/ milieuparkjes. ‘Doel is om een breder, en daarmee ook vollediger, beeld te krijgen van de staat van de milieuparkjes. Hiervoor worden alle milieuparkjes, fietsend, geschouwd, alle dagen in de week’, aldus de wethouder.

Op grond van de waarnemingen zijn de containers ingedeeld in klassen: A+ tot en met D. A+ betekent nul bijgeplaatste zakken of voorwerpen; D meer dan 5 bijgeplaatste zakken of voorwerpen. Er zijn in de periode tot 1 april 8833 waarnemingen gedaan. Daaruit bleek dat het aantal bijplaatsingen veelal beperkt blijft tot maximaal 3.

De wethouder gaat ook in op het ‘vollopen’ van ondergrondse containers in de weekeinden. Op basis van beschikbare gegevens leegt Avalex containers waarvan bekend is dat dit zo is, veelal op zaterdag.

‘Dit kan echter niet voorkomen dat deze containers in de loop van zondag toch weer vollopen. Avalex rijdt geen routes op zondag en de volle containers blijven vol tot de maandag als Avalex weer routes rijdt. Dit zorgt voor een momentopname van de problematiek rondom volle containers die veelal breed wordt uitgemeten in de plaatselijke pers’.

‘Omdat dit een momentopname betreft en dus geen juist beeld geeft van de inzet van gemeente en Avalex om de gemeente schoon en opgeruimd te houden, is vanuit de Afdeling Handhaving een project opgestart met als doel alle ondergrondse containers gedurende de hele week te monitoren en het niveau van beeldkwaliteit vast te leggen’.

De wethouder gaat ook in op het effect van bakken met sedumplantjes om afvalcontainers daar waar het gaat om afvaldumpingen. Op basis van een vergelijking tussen 2019 en 2020 is geen duidelijk verschil te merken.

Afvalbedrijf Avalex bekijkt of men grotere ondergrondse containers kan gaan inzetten: 7 kubieke meter inhoud in plaats van 4 tot 5. Of dat kan hangt af van de resultaten van zogenoemde hijstests. Grotere containers kunnen leiden tot minder meldingen over het vol zitten dan wel dumpingen, hetgeen leidt tot lagere kosten voor het ophalen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter