De bruggen over de Vliet – ook wel bekend als Rijn-Schiekanaal – gaan tussen eind 2022 en medio 2025 in onderhoud. Dat heeft Floor Vermeulen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland bekend gemaakt. De provincie is beheerder van de Vliet.
Om het onderhoud in goede banen te leiden zijn er al anderhalf jaar verkennende gesprekken aan de gang met onder andere de gemeente Leidschendam-Voorburg, zo geeft Vermeulen aan.
Door afstemming van de werkzaamheden, tijdelijke omleidingen en het treffen van aanvullende maatregelen wordt de hinder voor de weg- en vaarweggebruiker zoveel mogelijk beperkt, meldt de gedeputeerde. Stremmingen voor vaarverkeer kunnen worden verminderd door bijvoorbeeld een brug open te zetten tijdens de werkzaamheden of het brugdek volledig te verwijderen.
Vermeulen spreekt desalniettemin over een complexe ‘stremmingspuzzel’ daar waar het gaat om doorstroming van wegverkeer versus doorstroming van scheepvaart. Daarnaast spelen belangen van het openbaar vervoer een rol. In vakantieperioden is er wellicht minder beroepsvaart en ligt het onderwijs plat, van de andere kant is er dan juist meer recreatievaart en toerisme.
‘Met andere woorden, het is nog niet bekend hoeveel stremmingsdagen er voor weg- en vaarwegverkeer noodzakelijk zijn om het benodigde onderhoud aan de diverse bruggen uit te voeren. Afhankelijk van de prioriteit die aan ofwel het wegverkeer ofwel het vaarwegverkeer zal worden gegeven, zal voor de één meer en voor de ander minder stremming optreden’, aldus Vermeulen.
Om de werkzaamheden slimmer op elkaar af te stemmen en de bereikbaarheid te versterken, wordt dit jaar een nieuwe samenwerkingsorganisatie opgezet: Programma Bereikbaar Zuid-Holland.
Daarin werken acht organisaties samen: de provincie Zuid-Holland, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), de gemeenten Rotterdam en Den Haag, Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Rotterdam, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Drie bestaande samenwerkingsorganisaties Bereik! (onderdeel MRDH), De Verkeersonderneming (rijk, MRDH en Rotterdam) en Bereikbaar Haaglanden en Rijnland (werkgeversorganisatie VNONCW, transportorganisaties TLN en EVO, MRDH, gemeente Den Haag), gaan er in op.
Vast staat al wel dat de Hoornbrug begin 2023 wordt aangepakt. Daarover is overeenstemming met de HTM bereikt. De HTM heeft dan voldoende materieel en menskracht beschikbaar voor alternatief vervoer of een andere route. Over de Hoornbrug loopt tramlijn 1 Den Haag-Delft.