Nieuws
Leidschendam-Voorburg als alibi

De Haagse wethouder Anne Mulder gebruikt de ‘commitment’ (bereidheid) van onder andere Leidschendam-Voorburg om te investeren in de ontwikkeling van het Centraal innovatie district (CID), als drukmiddel naar zijn eigen gemeenteraad om de plannen te kunnen doorzetten. Dat blijkt uit een brief van de wethouder. Het CID is het gebied tussen de stations HS, CS en Laan van Nieuw Oost Indië. Tot 2040 wil Den Haag daar 20.500 woningen en 25.000 arbeidsplaatsen realiseren.

Eerder dit jaar trapte de Haagse gemeenteraad bij een bespreking van de Structuurvisie CID op de rem. De Haagse gemeenteraad vond dat men te weinig grip had op het geheel en te weinig kans had bij te sturen. Vraagtekens waren er ook over de financiering, de verschillende typen woningen, voorzieningen voor de bewoners, de kwaliteit van het gebied en de participatie van omwonenden.

In zijn brief schrijft Mulder onder andere: ‘Op basis van de eerder door u vastgestelde documenten zijn verschillende publieke partijen zoals Rijk, Verstedelijkingsalliantie, MRDH, buurgemeenten en verschillende private partijen zoals ontwikkelaars en beleggers, commitment aangegaan om te investeren in het CID’.

‘Zij geloven in de door u vastgestelde ontwikkelrichting van het CID: denk aan de bijdragen en subsidies van het Rijk, MRDH en buurgemeenten in het kader van de woningbouwimpuls en infrastructuur (MIRT). Of denk aan de vele particuliere initiatieven en plannen voor ontwikkelingen in het gebied. We praten dan over investeringen van in totaal vele honderden miljoenen, allemaal in gang gezet op basis van uw eerdere besluiten’.

De Structuurvisie CID betreft een visie. Het is geen groen licht voor het bouwen, zo geeft de wethouder aan. Daartoe komen afzonderlijke deelplannen. Jaarlijks wil de wethouder een voortgangsrapportage gaan uitbrengen. Op grond daarvan kan de Haagse gemeenteraad ingrijpen. Tevens kondigt hij tot eind 2022 nog 35 beleidsstukken aan die de raad allemaal kan aangrijpen om bij te sturen.

De komst van maatschappelijke voorzieningen houdt gelijke tred met de woningbouw. Naast het reeds bestaande integraal huisvestingsplan onderwijs komt er zo’n plan voor sport, cultuur, zorg en welzijn. Onderin de te bouwen flats – in de zogenoemde plint – is ruimte voor horeca, cultuur, werkruimten en voorzieningen, aldus Mulder. Per deelgebied komt er een beeldkwaliteitsplan. Per woning wordt er omgerekend acht vierkante meter groen aangelegd.

Met bewonersverenigingen zal eens per kwartaal worden overlegd; de ambtelijke werkgroep komt tweemaandelijks bijeen. Op het hele CID-plan is er een tekort van 300 miljoen euro. Dat zal te zijner tijd door investeringen gedekt moeten worden. Als randvoorwaarde voor de realisatie van CID verwijst Mulder naar mobiliteit. Alleen als die de mix krijgt van 40 procent lopen, 25 procent fiets, 20 procent openbaar vervoer en 15 procent auto, is CID realiseerbaar.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter