Activiteiten
Het Castello Consort speelt Sweelinck

Het Castello Consort speelt Sweelinck in Voorburg. Dit vanwege het feit dat 2021 het 400ste sterfjaar van Jan Pieterszoon Sweelinck is, één van de belangrijkste componisten in de Nederlandse geschiedenis. Hij stond in binnen- en buitenland bekend als een groot componist, maar ook als een geweldig improvisator. Zijn bekendste werken zijn vocale werken en muziek voor klavierinstrumenten (orgel, klavecimbel). Kamermuziek van zijn hand is niet bekend. Het concert wordt gegeven op donderdag 10 juni in de Franse Kerk aan de Franse Kerkstraat. Er zijn  twee uitvoeringen om 19:00 en 21:00 uur.| Tickets kosten € 17,50 en zijn te bestellen via www.castelloconsort.nl

Het gezelschap gaat in dit programma de uitdaging aan om zijn muziek te arrangeren voor een kamermuziekensemble. Zoals zij als ensemble gewend zijn, doen ze dit met instrumenten uit Sweelinck’s tijd: viola da gamba, viool, baroktrombone, blokfluit en virginaal. Zo’n gemixt ensemble werd ook wel een ‘broken consort’ genoemd, en heeft als grootste voordeel dat alle individuele stemmen heel goed te onderscheiden zijn.

Een orgel is eigenlijk een ensemble met allemaal verschillende klanken. Net als een organist gingen de leden van Castello Consort op zoek naar de mooiste registraties. Het programma geeft ook een goed beeld van de grote verscheidenheid van compositiestijlen in Sweelinck’s oeuvre; ze spelen koraalcomposities, fantasieën en variaties op bekende dansen/liederen. Deze concerten worden mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en Windows of Opportunity.

Het ensemble Castello Consort bestaat uit: Elise Dupont & Sakura Goto (viool), Anne-Linde Visser (viola da gamba), Emma Huijsser (blokfluit), Matthijs van der Moolen (baroktrombone), Cécile Chartrain (virginaal). (foto Foppe Schut)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter