Nieuws
Coronajaar onderstreepte belang bibliotheek

Het coronajaar 2020 heeft laten zien hoe belangrijk de bibliotheek is voor burgers en samenleving. Dat stelt directeur Gerard Hendriks in het Jaarverslag 2020. In het afgelopen jaar moest de bibliotheek drie maal vanwege coronamaatregelen de deuren sluiten: 10 maart-19 april, 5 tot 18 november en vanaf 15 december.

Uit het jaarverslag blijkt dat het aantal leden in Leidschendam-Voorburg afgelopen jaar met 2,1 procent daalde. Die daling was geheel toe te schrijven aan volwassenen (-8,3 procent); het aantal jeugdleden (+1,8 procent) en lidmaatschappen van instellingen (+4,4 procent) steeg.

De uitleen van e-books nam met 49 procent toe; van luisterboeken met 44 procent. De afhaalbibliotheek bleek een groot succes. In Leidschendam werden dagelijks 20 pakketten afgehaald, in Voorburg dagelijks 60.

Ondanks corona kwam de bibliotheek tot bijna 344.000 uitleningen (inclusief Rijswijk). De vestigingen in Leidschendam-Voorburg en Rijswijk hadden ondanks de sluitingen ruim 261.000 bezoekers. De website van de bibliotheek werd meer dan 147.000 maal geraadpleegd. De bibliotheek-app kende 107.500 gebruikers.

Hendriks noemt 2020 vanwege corona een vreemd en bijzonder jaar. Het slaan van een brug met inwoners om zo isolement tegen te gaan, mensen te activeren, inspireren en te informeren om zo een bijdrage te leveren aan een creatieve en veerkrachtige samenleving werd in pandemietijden nog belangrijker, aldus de directeur.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter