Nieuws
Ondergronds vervoertracé ‘enige optie’

Indien in de toekomst besloten wordt een tram- dan wel lightrailtracé vanaf Station Voorburg door te trekken naar Zoetermeer is ‘een ondergrondse passage van de Vliet de enige optie’. Dat heeft burgemeester Klaas Tigelaar de Stichting Mooi Voorburg in een brief namens B&W laten weten.

De burgemeester verwijst naar een door de gemeenteraad aangenomen motie die elke aantasting van de huidige situatie naast of op Huygens Hofwijck afwijst. Het tracé zou dat bovengronds wel doen.

Overigens stelt Tigelaar dat het ‘de inzet’ is van de bij het tracé betrokken partijen (rijksoverheid, provincie, metropoolregio, Den Haag en Leidschendam-Voorburg) om Huygens Hofwijck niet aan te tasten.

Indien voor de ondergrondse verbinding tussen Station Voorburg en Zoetermeer wordt gekozen – en dat zal de eerstkomende vijf jaar nog niet het geval zijn, aldus de burgemeester – moet dat wel zo gebeuren dat het eventueel ondergronds brengen van de Utrechtsebaan/A12 en het bestaande spoor, niet wordt belemmert, schrijft Tigelaar.

B&W gaan in de regio peilen in hoeverre het ondergronds brengen van Utrechtsebaan/A12 en het bestaande spoor kan worden verkend. De burgemeester wijst erop dat zulks de eerste 30 jaar niet aan de orde is. Bovendien gaat het om een organisatorisch complexe, technisch zeer ingewikkelde en uiterst kostbare operatie.

De Stichting Mooi Voorburg heeft het ondergronds brengen van Utrechtsebaan/A12 en het bestaande spoor gesuggereerd om zo het historische karakter van het Huygenskwartier te versterken, de tuin van Huygens Hofwijck te kunnen herstellen in de staat zoals die voor 1868 was, meer groen te planten alsmede woningbouw mogelijk te maken en nieuwe arbeidsplaatsen te scheppen.

De bij het tram- dan wel lightrailtracé van Den Haag CS via de Binckhorst naar Station Voorburg betrokken partijen hebben al aangegeven dat Station Voorburg zeker voor tien tot vijftien jaar het eindpunt blijft. Voor het tracé worden drie varianten bekeken: via Binckhorstlaan en Maanweg; via Binckhorstlaan, Zonweg, over bestaand NS-spoor; via Binckhorstlaan, Prinses Mariannelaan op de rails van de voormalige tramlijn 10.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter