Nieuws
Protestantse gemeente denkt aan sluiting van kerken

Zelf noemt het kerkbestuur het een voorverkenning; het onderzoek naar de toekomst van de protestantse gemeente in Voorburg. Aan de uitkomsten mogen volgens de opdrachtgever dan ook geen gevolgtrekkingen worden gehangen. Er is onder meer gekeken naar financiën en gebouwen. Eén van de conclusies is dat er in de toekomst nog maar ruimte is voor één kerkgebouw, de Oude Kerk aan de Herenstraat. Op de plek van het andere gebouw, de Koningkerk (hoek Koningin Julianalaan/Bruijnings Ingenhoeslaan), is woningbouw mogelijk.

In het rapport staat: ‘Uit inventarisatie van de bestaande situatie bleek:  Met 250 betalende leden per kerk hou je het gebouw niet overeind. Bezuinigd moet er worden, en extra inkomsten zullen moeten worden gegenereerd, maar uiteindelijk zal je drastischer maatregelen moeten nemen.  Keuzes daarin zullen snel moeten worden gemaakt’.

Men wijst er daarbij op dat de Oude Kerk een prachtig monument is. Het gebouw is jarenlang heel goed onderhouden, maar geldt nu als een een blok aan het been. Het is namelijk erg duur in onderhoud. Toch hecht men aan behoud van dit gebouw. Ten eerste betreft het een monument. Daarnaast zijn er veel nevenmogelijkheden voor heel Voorburg zoals concertzaal, charity activiteiten, officiële bijeenkomsten en ontvangsten, seminars en tentoonstellingen. In het kader van de optimalisatie denkt men ook aan een constructie waarbij kerkgebouw en Voorhof worden verkocht en vervolgens worden terug gehuurd. Ook het personeel zou via derden kunnen worden ingehuurd.

De toekomst van de Koningkerk lijkt minder rooskleurig. Dit gebouw heeft weliswaar een belangrijke wijkfunctie en beschikt over meerdere zalen, voor de kerk is het te groot. Hier wordt gedacht aan afbraak. Op dezelfde plek kan dan woningbouw verschijnen, met daarin ruimte voor een kerkzaal. Deze constructie is eerder toegepast aan de Prins Bernhardlaan/Rozenboomlaan, waar de Hoeksteen na sloop terugkeerde als onderdeel van een wooncomplex. Een andere mogelijkheid voor de Koningkerk is het behoud van alleen de kerkzaal en sloop van alle bijgebouwen.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter