Nieuws
Stemmen staken over windturbinevrije gemeente

De gemeenteraad moet opnieuw stemmen over het windturbinevrij verklaren van de gemeente. Dit nadat gisteravond de stemmen staakten. GBLV en VVD waren voor zo’n verklaring, de overige fracties tegen. Door afwezigheid van GBLV-gemeenteraadslid Hans Peter Klazenga eindigde de stemmen zo 17 voor, 17 tegen. In de eerstvolgende gemeenteraad komt de zaak nu weer aan de orde.

Het was GBLV-gemeenteraadslid Monica Velú die het voorstel deed de gemeente windturbine vrij te verklaren. Zo wilde zij uitsluiten dat er windturbines van de afmetingen zoals er nu één staat op Haags grondgebied langs de A4 ter hoogte van de Zeeheldenwijk, in de gemeente kunnen komen.

Verantwoordelijk wethouder Jan Willem Rouwendal ontraadde de motie. Hij noemde die ‘overbodig’ en van een ‘symbolisch gehalte’. Ook repte hij over ‘een negatief frame’ dat door de motie wordt opgeroepen hetgeen hij ‘niet sympathiek’ noemde.

Rouwendal wees erop dat de gemeenteraad vorig jaar al heeft uitgesproken dat er geen plek is voor windturbines in de gemeente. Dat in de Regionale energiestrategie (RES) de komst van windturbines, bijvoorbeeld langs de A4 en A12, niet wordt uitgesloten, zegt niets aldus de bestuurder. ,,Alleen de gemeenteraad kan besluiten dat die turbines er komen. U gaat daar over.’’

Velú gaf aan dat zij het toch nodig vond dat er een signaal werd afgegeven waarbij ze wel zei niet tegen kleine windturbines te zijn. Jeroen van Rossum (GroenLinks) noemde het voorstel ‘verwarrend’ en ‘onnodig’. Hij keerde zich tegen formuleringen als ‘nooit’ in de motie. GroenLinks stemde dan ook tegen. Charlotte Bos (D66) noemde de teksten van de wethouder ‘voldoende’. Ook haar partij stemde dus tegen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter