Mening
U zegt het maar: Nutteloze politie

Donderdagmiddag rond 17.00 uur. Ik kom met het nodige zweet op het voorhoofd bij het politiebureau Leidschendam-Voorburg aanfietsen om te melden dat de verkeerslichten op de kruising N14, Prins Bernhardlaan, Noordsingel niet werken.

Het is ter plekke een chaos. Verkeer op de N14 heeft voorrang en neemt dat dan ook. Linksaf slaan vanaf de N14 is onmogelijk; het kruisen van de hele weg al helemaal. Met gevaar voor eigen leven, en zonder blikschade, trachten sommige bestuurders de overkant, dan wel de andere weghelft, te halen.

Op het politiebureau blijken ze van niets te weten. Terwijl ze er nog geen 100 meter vandaan zitten. De meldkamer wordt geïnformeerd. ‘Dank u wel meneer’. Vraag blijft waarom defecte verkeerslichten op zo’n weg niet automatisch een alarm afgeven. Er hangen daar toch overal camera’s? Wie bekijkt die beelden dan? En wie grijpt in? Het euvel duurt immers al meer dan een half uur.

Ik stel die vragen maar niet. Ik word afgeleid door het gedrag van een agent die iemand anders op het bureau ‘helpt’. De jonge man komt, in het engels, melden dat zijn portemonnee, kennelijk kort daar voor, is gestolen. Hij krijgt te horen dat hij daarvoor een afspraak moet maken. Hij kan de diefstal ook via de site van de politie melden. ‘Do you understand?’

Op een papiertje wordt de jonge man het adres van de site en een telefoonnummer in de hand gedrukt. Vertwijfelt mompelt hij dat zijn ID nu ook verdwenen is. Als hij op de vraag of het een Nederlandse ID betreft, bevestigend antwoordt krijgt hij te horen dat hij zich dan maar moet melden bij de ‘town hall’. Daar maken ze wel een nieuwe voor hem, zo krijgt hij te horen. Waar town hall te vinden is, dat town hall al dicht is en je ook daar eerst een afspraak moet maken, wordt het slachtoffer niet verteld.

De jonge man druipt met een verdwaasde en onbegrijpende blik in de ogen af. Buiten staat zijn vriendin. Hand in hand lopen ze richting de Mall. Ik kijk ze na. Al even verbaasd over het politieoptreden. Daar is maar één woord voor: nutteloos. En in het geval van de jonge man gevoelloos bovendien.

(Naam inzender bij redactie bekend)