Nieuws
Fractieleider GroenLinks stapt op; geen lijsttrekker

Jeroen van Rossum stapt op als fractieleider van GroenLinks in de gemeenteraad. Hij is ook geen lijsttrekker meer voor de partij bij de gemeenteraadsverkiezing van maart 2022. Marie Christine van der Gronde volgt hem op als fractieleider. Voor het lijsttrekkerschap wordt een nieuwe kandidaat gezocht. Van Rossum blijft tot maart 2022 wel gemeenteraadslid.

Aanleiding voor het geheel vormt een nieuwe baan die Van Rossum recent heeft gekregen. In mei werd hij operationeel directeur bij JEX in Rotterdam; een bedrijf dat zich beweegt op het terrein van inhuren en beheren van personeel. Eerder werkte Van Rossum bij de personele dienstverlener Olympia in Hoofddorp als manager van het recruitment center.

De functie van operationeel directeur laat zich slecht combineren met het intensieve politieke werk. Van Rossum: ,,Het is jammer dat ik zo kort na mijn benoeming tot lijsttrekker tot deze conclusie moet komen, maar ik gun mijn partij een lijsttrekker die zich kan overgeven aan het werk dat daarbij komt kijken.’’

,,Het is me lang gelukt om mijn politieke rol als kartrekker voor GroenLinks met een intensieve baan te combineren, maar mijn nieuwe baan vraagt te veel tijd en is ook te leuk om daarnaast een politieke werkweek van soms 30 uur goed te kunnen invullen. Ik wil het niet allebei op halve kracht doen.’’

Afdelingsvoorzitter Geert van Rhee: ,,Jeroen is een sterke politicus, we zullen hem erg missen. We zijn blij dat hij nog wil blijven tot aan de verkiezingen, want hij is van grote waarde voor de GroenLinkse politiek. Het is erg jammer dat hij terugtreedt als lijsttrekker, maar we gunnen hem natuurlijk ook veel plezier in zijn nieuwe baan.”

,,Marie-Christine is een uitstekend politicus met genuanceerde, maar scherpe idealen en een sterk politiek gevoel. Ze is een ijzersterke teamspeler, die kan samenwerken over partijgrenzen heen zonder haar kleur te verliezen. Groene en sociale thema’s weet Marie-Christine helder te verwoorden en op verfrissende wijze met elkaar te verbinden.”

GroenLinks roept kandidaat-lijsttrekkers op zich voor vrijdag 18 juni 16.00 uur te melden via secretariaat@groenlinksleidschendamvoorburg.nl ‘We zijn op zoek naar een energieke leider, met heldere idealen en een uitstekend politiek gevoel. Aangezien het de tweede keer is dat we deze positie voorleggen, zal de reactietermijn kort zijn’.

Van Rossum werd in november 2009 lid van GroenLinks. In maart 2014 werd hij gemeenteraadslid. Vanaf februari 2015 is hij fractieleider. Bij de gemeenteraadsverkiezing van maart 2018 stond Van Rossum derde op de kieslijst na lijsttrekker Floor Kist (nu wethouder) en Marie Christine van der Gronde.

Onder Van Rossum veranderde GroenLinks in 2015 van oppositiepartij (tegen coalitie GBLV, VVD, D66) naar coalitiepartij (met GBLV, D66 en PvdA). Na de gemeenteraadsverkiezing van maart 2018 werd men weer oppositiepartij (tegen coalitie VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP) om in september 2020 juist tot die coalitie toe te treden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter