De gemeente kan niet optreden bij het krotpand Prinses Mariannelaan 53 in Voorburg. Op het pand is civielrechtelijk beslag gelegd door een schuldeiser van de eigenaar. Een notaris uit Assen treedt op als vereffenaar. Pas als de nieuwe eigenaar bekend is kan de gemeente met deze persoon in contact treden om over herstelwerkzaamheden te praten. Pas als herstel uitblijft willen B&W nadenken over handhavingsmaatregelen.

Dat heeft burgemeester Klaas Tigelaar het GroenLinks-kamerlid Henk Knoester laten weten in antwoorden op vragen. Het pand staat al jaren leeg. In september 2018 kwam een deel van de erker naar beneden. Op last van de gemeente werden vervolgens loszittende delen weggehaald, ramen en deuren met houten platen dichtgezet en het geheel afgedekt met zeil.

Verder herstel bleef uit nadat de eigenaar overleed. De erven moesten beslissen wat er verder met het pand ging gebeuren. De gemeente dreigde destijds wel met een aanschrijving om verdere herstelwerkzaamheden af te dwingen. Er gebeurde echter niets.

Tigelaar nu: ,,Het college van B&W kan geen maatregel opleggen die ziet op het algeheel opknappen van een pand. Een handhavingsmaatregel moet gericht zijn aan de (rechts- of natuurlijk) persoon die het in zijn macht heeft om aan de overtreding een einde te maken. Daar zit de crux in dit dossier; het is lastig om vast te stellen wie dat is. De bestuurder van de rechtspersoon, die eigenaar was van het pand, is overleden. Na zijn overlijden heeft het Openbaar Ministerie beslag gelegd op het pand, na het opheffen van dit beslag is er civielrechtelijk beslag gelegd op het pand.’’

,,Vanuit de ambtelijke organisatie is met regelmaat contact gehouden met personen die betrokken zijn bij dit pand, om te bezien welke maatregelen genomen zouden kunnen worden om de staat van het pand te verbeteren. Er is niet aangeschreven. De procedure is gestopt na verzending van het voornemen tot aanschrijven.’’

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter