Nieuws
Gemeente wist niets van drainage Rietvink

De gemeente wist niet dat er op privé percelen in de Leidschendamse wijk Rietvink drainage aanwezig was. Deze drainage is niet opgenomen in bouwtekeningen. De gemeente heeft ook geen tekeningen of schetsen van bewoners ontvangen met informatie waar de drainage zou moeten liggen.

Dat heeft wethouder Jan Willem Rouwendal de gemeenteraad bericht naar aanleiding van nieuwe wateroverlast in de Rietvink. Enkele jaren geleden liet de gemeente de wijk ophogen om daar een einde aan te maken. Ook werd er een nieuw riool aangelegd, inclusief gemeentelijke drainage in de straten.

‘Aangezien de gemeente geen inzicht had in op welke percelen en waar op die percelen drainage aanwezig was, konden die bewoners ook niet worden geïnformeerd’, aldus Rouwendal. Vorige maand opperde de gemeente perceeldrainage als mogelijkheid de nieuwe vochtproblemen de baas te worden. De aansluiting op de gemeentelijke systemen moesten de bewoners dan wel zelf regelen (betalen).

Aannemer KWS heeft bij de eerdere werken geen ‘onbekende’ drainagepijpen weggehaald. Drainagepijpen die werden gevonden zijn aangesloten op de gemeentelijke drainage, meldt de wethouder. Waarschijnlijk zijn een aantal drains niet gevonden omdat ze te ver verzakt waren, zo veronderstelt hij.

‘De resterende problemen komen voor een groot deel door het niet ophogen van kruipruimten of het weer beperkt zakken van opgehoogde kruipruimten. Bij lang aanhoudende neerslag zijn natte kruipruimten altijd gebruikelijk in poldergebieden. Drainage is geen alternatief voor het ophogen van kruipruimten’.

‘Aanvullend op ophogen kan worden geadviseerd ook drainage (op de percelen) aan te leggen, zodat de afstand naar de (gemeentelijke) drain verder verkleind wordt. De gemeente betaalt dan de aansluiting op de gemeentelijke drainage of hemelwaterriolering. Onder bepaalde omstandigheden betaalt de gemeente ook drainage op de percelen’, aldus wethouder Rouwendal.

 

De Rietvink werd begin jaren negentig gebouwd. In 2016 stelde de Antea Group dat de doorlatendheid van de bodem ter plekke voor de wateroverlast zorgde. Aanleg van een nieuw riool werd als ‘onvoldoende’ gekenmerkt om het probleem tegen te gaan. De gemeente diende de doorlatendheid van de bodem te verbeteren en de drainagesystemen dichter bij elkaar te leggen.

Omdat de gemeente de ontwatering van het gebied onvoldoende kon regelen stelde de Antea Group voor ook onder privé percelen een drainage aan te leggen waarbij de gemeente de aansluiting daarvan op het riool mogelijk moest maken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter