Nieuws
GGD adviseert: Houd het hoofd koel

Het is warm. Het is daarom goed om extra op uzelf en de mensen om u heen te letten. De GGD deelt enkele tips om het hoofd koel te houden:

=Bij mooi weer is het heel verleidelijk een lekker plekje in de zon te zoeken op het terras, het strand of in het park. Gebruik regelmatig zonnebrandcrème en zoek ook even de schaduw op. Zo voorkomt u oververhitting en verbranding van de huid.

=U kunt het huis koel houden door overdag de ramen, deuren en gordijnen te sluiten en de zonwering te gebruiken. Wanneer het ‘s avonds koeler wordt, zet dan juist de ramen tegen elkaar open.

=Sporten kan het best in de ochtend of aan het eind van de avond als het koeler is. Vermijd sporten in de hitte of pas activiteiten aan. Scholen en kinderdagverblijven passen hun activiteiten ook vaak aan en doen waterspelletjes.

=Wilt u graag zwemmen? Kijk dan eens op zwemwater.nl (externe link)voor alle informatie over zwemwaterlocaties in de buitenlucht. Het water kan momenteel trouwens nog wel koud zijn!

=Kijk om naar de mensen in uw omgeving, zeker als het om ouderen en chronisch zieken gaat.

=Het is extra belangrijk om voldoende te drinken. U zweet meer dan gewoonlijk en kunt daardoor sneller uitdrogen. Neem altijd een flesje water mee, zeker als u op pad moet. Beperk het drinken van alcohol: alcoholische drankjes helpen niet bij het voorkomen van uitdroging, en u kunt sneller dronken of aangeschoten worden als het heet is.

=Vandaag is er in heel Nederland kans op smog door ozon. Naar verwachting wordt de luchtkwaliteit ‘slecht. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. In de ochtend is de luchtkwaliteit waarschijnlijk beter.
Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD.

Meer weten over hoe u het hoofd koel kunt houden: http://www.ggdhaaglanden.nl/gezondezomer

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter