Nieuws
Geen slaapneu- en beademingsapparatuur van Philips meer

Ziekenhuisgroep HMC gebruikt geen slaapneu- en beademingsapparatuur van Philips meer. Dit laat HMC weten na het bericht dat Philips beademingsapparatuur voor slaap- en apneubehandelingen terugroept vanwege veiligheidsrisico’s.

De slaapapneu-apparatuur van Philips wordt in sommige gevallen wel aan patiënten voorgeschreven om thuis te gebruiken. De leverancier heeft aangegeven dat ze de betreffende apparaten gaan vervangen. Mensen die een slaapneu-apparaat van Philips thuis gebruiken wordt aangeraden contact op te nemen met de behandelend arts.

Volgens Philips bestaan er mogelijk gezondheidsrisico’s bij het gebruik van de CPAP/APAP/BIPAP-apparatuur van het bedrijf. Na een specifieke test van de apparatuur concludeerde Philips dat er een kans aanwezig is dat het geluidsisolerende schuim in het PAP-apparaat afbrokkelt. Dit ontstaat onder andere bij het schoonmaken van apparatuur met ozon of als het apparaat wordt gebruikt in warme en vochtige omstandigheden. De afgebrokkelde deeltjes zouden dan via de slang en het masker kunnen worden ingeademd. Het inademen van deze deeltjes kan potentieel leiden tot gezondheidsrisico’s.

Alleen in Nederland zijn er al 50.000 slaapapneupatiënten in het bezit van een apparaat van Philips. Voor nadere informatie of vragen verwijst HMC hen naar het Slaapcentrum (088 – 979 2722) of de afdeling Longgeneeskunde (088 – 979 4376)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter