Nieuws
Woningbouw buitenplaats Eemwijk mogelijk

B&W willen de mogelijkheid open houden voor de bouw van maximaal 15 woningen op het terrein van buitenplaats Eemwijk, Oosteinde Voorburg. In het nieuwe bestemmingsplan Stedelijk (onder andere bebouwde kom Voorburg), wordt de bouw niet onmogelijk gemaakt.

Volgens een woordvoerster van B&W is er van een voornemen tot woningbouw ‘nu nog geen sprake’. Indien het wel zo ver komt zou de groenbestemming van de buitenplaats deels gewijzigd moeten worden in woonbestemming. B&W zouden daarbij gebruik kunnen maken van een wijzigingsbevoegdheid. Daarbij geldt onder andere dat het karakter van de buitenplaats niet aangetast mag worden.

In 2010 stelde de toenmalige eigenaar van Eemwijk – een rijksmonument – voor de zijvleugels van het landhuis te slopen en 15 appartementen op het terrein te bouwen. In 2011 werd daartoe een intentieovereenkomst met de gemeente gesloten. In 2012 legde de gemeenteraad een ruimtelijk kader vast. In 2013 werd het bestemmingsplan Oosteinde/Parkweg van kracht waarin de bouwmogelijkheid is opgenomen.

Volgens de woordvoerster kan de huidige eigenaar zelf beslissen over de bouw mits voldaan kan worden aan de door de gemeente gestelde voorwaarden en de bestemming van een deel van het landgoed is gewijzigd. Tussen het Oosteinde en het landgoed ligt nog steeds een brug ten behoeve van bouwverkeer. Die kan niet weg omdat deze verbinding gebruikt gaat worden voor sloop- en bouwactiviteiten op Park Vronesteyn 12B.

In 2017 kocht horecaondernemer René Boogaart Eemwijk: bijna 16.500 vierkante meter grond en opstallen. Koopprijs 5,7 miljoen euro.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter