Ludens
‘Een rampspoed. Dit is echt niet leuk’

Hij slaakt een diepe zucht. Laat een stilte vallen. ,,Anderhalf jaar lang hebben we met onze kin naar boven toe gelopen. Straalden we uit ‘wij laten ons niet klein krijgen’. En dan dit.’’ Rogier Helwig, directeur van Theater Ludens, kan er niet over uit.

,,Zondag ochtend rond half negen zat ik met mijn zoon aan een vaderdagontbijtje. Telefoon van mijn technicus. ‘Je moet maar even komen’. De theaterzaal stond helemaal blank. Het water liep langs de muren en langs de bruggen die boven het podium hangen. Daar hangen de spots, lopen kabels. Levensgevaarlijk als je de stroom inschakelt.’’

,,De theatergordijnen, doorweekt. Die kunnen we weggooien. Die gordijnen zijn geïmpregneerd om brandgevaar tegen te gaan. De brandweer geeft ons niet eens toestemming om een voorstelling te houden zonder gordijnen. Is onze vleugel (piano, red.) blijvend beschadigd? Geen idee.’’

,,Zaterdagavond hadden we twee voorstellingen. Publiek blij, wij blij, artiest blij. Iedereen blij en opgelucht. Ik fietste na afloop naar huis. Toen begon het een beetje te druppelen. Toen dacht ik nog ‘ik ben mooi voor de bui binnen’. En dan dit.’’

,,Al maanden hebben wij last van lekkages door de bouw van de Kleine Feith naast ons. En elke keer beloofde de bouwer, Cordeel, er iets aan te gaan doen. Maar het werd alleen maar erger. Maandagochtend kwamen ze kijken. ‘Vervelend’ was hun reactie. Ik zeg nog ‘wat nou vervelend. Jullie wisten hier al weken van’. Toen trokken ze wit weg. Zij wilden die woningen alleen maar ze snel mogelijk opleveren.’’

,,Nu wordt het een zaak van hun verzekeraar en die van ons. Maar je bent altijd de klos. Die gordijnen zijn zes jaar oud. Krijg je de dagwaarde. Daar koop je dus geen nieuwe voor. Hoeveel de schade is? Ik durf het niet te zeggen. De materiële schade schat ik zonder elektriciteit op zo’n 25.000 euro. Omdat we nu weer dicht moeten lopen we ook inkomsten uit verhuur mis. Dat is minstens nog eens 10.000 euro.’’

,,Wat de schade aan de elektrische installatie is weet ik niet. Is de bekabeling aangetast? Als je dat moet vervangen praat je over een ton of meer. Maar misschien valt het mee. Kan het drogen. Nog zoiets, onze waterpomp staat in de kelder. Die konden we niet aanzetten want ze hebben de deur dichtgespijkerd.’’

,,We zijn net weer open na corona. En dan dit. De jeugdtheaterschool kan naar het Amco-theater naast ons. Maar voor voorstellingen is dat veel te klein. Met 1,5 meter afstand kun je daar 20 mensen ontvangen. Dat schiet niet op. Het Veur Theater zit ook vol.’’

,,Het is een rampspoed. Dit is echt niet leuk. Nu liet Cordeel weten dat ze eens gingen kijken wat ze er aan konden doen. Ik heb ze verteld dat ik woensdag een plan wil zien wat wij moeten goed keuren. Zo niet dan schakel ik onze advocaat Harry Kortman in.’’

,,Ik weet wel, het komt uiteindelijk allemaal weer goed. Maar dit geeft allemaal weer zoveel extra werk en stress. Daar hadden we nu wel genoeg van na anderhalf jaar corona. Je mag gerust weten, ik heb wel even gevloekt. Ik was, en ben nog steeds, zo boos.’’