Huize Swaensteyn in de Herenstraat Voorburg, zetel van de gemeenteraad, moet ingrijpend verbouwd worden als de gemeenteraad en griffie er blijven en Museum Swaensteyn met Artibrak (vereniging van kunstenaars) er een plek zouden moeten krijgen. Het gaat dan om sloop en nieuwbouw van de huidige raadszaal; een verdieping op de raadszaal; een kelder onder de raadszaal en de huidige binnenplaats; overkapping van de binnenplaats.
Dat heeft het architectenbureau HJK uit Utrecht bekend gemaakt. Het bureau onderzocht de ‘ruimtelijke mogelijkheden’ nu de huidige raadszaal te krap en niet representatief wordt gevonden, er geen flexibel gebruik van Huize Swaensteyn en de zes panden er om heen mogelijk is, er iets gedaan moet worden aan isolatie en ventilatie alsmede aan de toegankelijkheid voor mensen die slecht ter been zijn. Tevens werd gekeken naar de komst van Museum Swaensteyn (nu Herenstraat 101) en Artibrak (nu Herenstraat 44) naar het complex alsmede naar de gevolgen van een 1,5 meter maatschappij (pandemie).
In Huize Swaensteyn en omliggende panden is nu 1500 vierkante meter vloeroppervlak. Op grond van de wensen van de gemeenteraad zelf en Museum Swaensteyn is 2620 vierkante meter nodig. Als gemeenteraad en museum een aantal zaken samen gaan gebruiken kan dat zakken tot circa 2300 vierkante meter. De benodigde ruimte is alleen te vinden als de huidige raadszaal verdwijnt en ter plekke opnieuw wordt neergezet met een verdieping erop en een kelder er onder. Die kelder moet dan ook onder de binnenplaats komen. Over die binnenplaats moet een overkapping aangebracht worden.
Om iets aan de toegankelijkheid te doen zou er een lift en trappenhuis moeten komen in de nieuwe raadszaal met verdieping. Nu is alleen de begane grond toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn; ongeveer 50 procent van het vloeroppervlak.
Als rekening moet worden gehouden met de 1,5 meter maatschappij neemt het ruimtebeslag in vierkante meters voor werkplekken en vergaderruimte met 250 procent toe. Daarnaast zijn maatregelen in bijvoorbeeld gangen nodig. Die oppervlakte is er niet in het complex.
Volgens HJK zit het bestemmingsplan de verbouwing in de weg. Bovendien gaat het om een rijksmonument. Gevels en goten worden aangetast. Er moet rekening gehouden worden met omwonenden. Ondergronds bouwen is duur. Bovendien is er kans op archeologische vondsten. Niet alleen de bouw van de lift en het trappenhuis zorgen voor extra hoofdbrekens en moet ook nog plek gevonden worden voor technische installaties, toiletten en de fietsen die nu op de binnenplaats staan. Bovendien is er afgeweken van de eisen die de gemeenteraad aan de nieuwe raadszaal stelde om er 50 vergaderplekken, een publieke tribune voor 25 mensen alsmede 5 plekken voor de pers in te kunnen krijgen.
HJK heeft niet naar de kosten van alle voorstellen gekeken. Morgenavond komt een werkgroep van gemeenteraadsleden, die het proces begeleidt, bijeen om te beslissen hoe het nu verder moet met alle plannen. (foto Charles Groeneveld)