Nieuws
Woningbouw strookt niet met ‘groene woongemeente’

De bouw van 4500 tot 5000 nieuwe woningen strookt niet met het etiket ‘groene woongemeente’. Dat stelt de Stichting duurzaam Leidschendam-Voorburg. De stichting reageert op de nota ‘groene woongemeente’ die wethouder Floor Kist heeft uitgegeven als onderdeel (bouwsteen) van een Omgevingsvisie voor Leidschendam-Voorburg.

Volgens de Stichting is het vertrekpunt ‘nieuwe woningen’ onjuist. ‘Heeft de gemeente zich niet altijd geprofileerd als aantrekkelijke groene woongemeente? En zou de opgave voor bouwen, uitbreiding van inwoners en het bieden van voorzieningen niet juist een afgeleide moeten zijn van dit uitgangspunt aantrekkelijke groene woongemeente’, stelt de Stichting. ‘Namelijk dat het bouwen van nieuwe woningen niet ten koste mag gaan van groen’.

‘Wij verzoeken u daarom dringend nog eens heel goed te kijken naar het uitgangspunt van deze bouwsteen. Is dat het voorop stellen en borgen van de aantrekkelijke groene woongemeente? Of is dat het uitbreiden van het aantal inwoners en het bouwen van zoveel mogelijk nieuwe woningen? Er wordt dus nadrukkelijk niet gekozen voor enige beperking aan het bouwen, sterker nog, er wordt gesteld dat nieuwe woningbouwinitiatieven zich blijven aandienen’.

De Stichting roept de gemeenteraad op zich niet vast te leggen op een hard aantal woningen, maar zich de vraag te stellen ‘hoeveel woningen zijn mogelijk zonder dat leidt tot enige aantasting van de zo belangrijke groenfunctie?’

‘De bouwsteen gaat enkel en alleen uit van de woonbehoefte van huidige en nieuwe bewoners. Hiermee geeft de titel ‘groene woongemeente’ een verkeerd beeld van de doelstelling van deze bouwsteen. De visie gaat alleen over hoé we gaan bouwen, voor wie we gaan bouwen en wáar we gaan bouwen. En gaat voorbij aan de vraag ‘onder welke voorwaarden kúnnen we bouwen’, aldus de Stichting.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter