Nieuws
Zwemverbod in de Vliet: Inwoners begrijpen de politiek niet meer

Inwoners van Leidschendam-Voorburg begrijpen niets meer van het gemeentebestuur. Dat blijkt uit de reacties op de mededeling van de burgemeester dat hij keihard wil optreden tegen het zwemmen in en recreëren aan de Vliet door jongeren. Waar de burgemeester laat weten handhavers (Boa’s) en politie af te sturen op jongeren die zich aan het water vermaken, vragen hun ouders en anderen zich af, waarom de politiek zich hier zo druk over maakt. Uit het feit dat nog geen partij het voor de jeugd heeft opgenomen, blijkt overduidelijk hoe groot de kloof tussen gemeenteraadsleden en de burgers vandaag-de-dag is.

‘Ik zwom vroeger in de Waal bij Nijmegen, de Vliet is een stuk veiliger. Lekker die kinderen laten zwemmen in de Vliet, dat zijn de beste zwemmers. Hoeveel zwemongevallen hebben er nou plaatsgevonden de laatste 50 jaar?’ vraagt Frans Raafs zich af. Eef van Soest reageert: ‘Hadden ze maar het buitenbad van de Fluit niet weg moeten halen. Je kan als jongere tegenwoordig nergens meer buiten zwemmen en de Vlietlanden is voor deze leeftijd te risicovol om heen te fietsen’.

Kim Jong is nog uitgesprokener: ‘Genoeg centjes in park Leeuwenstein om een zwembad te sponsoren. Lekker filantropisch. Als alternatieven uitblijven, blijven elk jaar dezelfde problemen opduiken. Daar helpt geen handhaver tegen. Ieder jaar is er opnieuw een ander groepje 12- 14 jaar. Handhaven en gradaties van oooh-wat-errag door beleidsmedewerkers laten bedenken is zonde van het geld geweest. Grote mensen inzetten op jongeren die verder geen enkele keus hebben is pas kinderachtig, en gevaarlijk. Elke maatregel dan een alternatief voor zomers vertier geven is water naar de zee dragen van gemeenschapsgeld. Wees er dan voor de gemeenschap. Niet alleen voor bewoners in een park. Plaats geen nutteloze uienbollen. Bouw een zwembad. En laat het park mee graven. Dan weten zij ook hoe het is om weer jong te zijn’.

‘Saskia Uit den Broek zegt: ‘Buitenbad gewoon weggehaald, en er een walgelijk zwembad voor terug gekregen. Onze kids zijn ermee opgegroeid om te zwemmen in de Vliet. Gevaarlijk om te zwemmen in de Vliet? Zodra er een grote boot aankomt gaan ze er bijna allemaal uit. Walgelijk hoe ze dit willen gaan verbieden. Ga echte boeven vangen en laat de jeugd gewoon even een paar weken zwemmen in de Vliet. Dan vermaken ze zich tenminste’.
En Elly Smeenk voegt toe: ‘Denk dat we ooit allemaal jong waren , toen kon nog van alles , ook kattenkwaad uithalen . Ik heb te doen met de huidige jeugd in covid tijd..ze kunnen geen kant op’. Michel Forster: ‘Triest, de kids hun plezier afnemen….. in plaats van verbieden eerst maar een alternatief voor de jeugd verzinnen!!’ Pamela Heukeker ondersteunt hem: ‘Kinderen mogen niks meer tegenwoordig. Hele generaties hebben in de Vliet gezwommen’.
Ook Roxane van Domburg Scipio is uitgesproken in haar mening: ‘Zwemmen in de Vliet deed ik 30 jaar geleden al. Het bootverkeer is meer geworden, dus de kinderen moeten goed gewezen worden op de gevaren. Wel denk ik dat mensen niet zo moeten zeuren over die paar dagen (misschien weken, maar zeker geen maanden) per jaar. Als er dan handhavers ingeschakeld moeten worden, laat ze dan zorgen dat de kids hun troep opruimen i.p.v. gezellig samen komen verbieden, lijkt me veel efficiënter. I.p.v. balen van blije kinderen langs de Vliet, geniet van de vrolijkheid en blijheid! Wordt iedereen volgens mij leuker van’.
Liesbeth de Ridder is het daarmee eens: ‘Stel je voor dat mensen het leuk hebben in deze gemeente!’ Martine Volders ook: ‘Geen buitenzwembad. Gelukkig wel de Vliet. Wel jammer dat er niet erg wordt opgeruimd, maar ik ken plaatsen in de gemeente waar dat ook niet gebeurt!’
Marijke van den Berg wordt er nostalgisch van: ‘Wat hadden wij het toch goed met een buitenbad en wat kunnen we zeuren soms. Oké ik zie ook situaties als dochter van een oud brugwachter dat ik denk zijn die ouders van nu zo makkelijk.  Pak deze uitdaging dan eens oplossing gericht aan en geef de jongeren weer een clubhuis en ruimte waar ze wel in de Vliet kunnen zwemmen!! Echt zwaar vaar verkeer is er niet meer, ja pleziervaart en kijk daar eens naar dan al die sloepen en klein vaart geeft soms wel meer overlast!’
Jonna van Leeuwen is het met Marijke eens: ‘Tja … ik zwom vroeger gewoon in de IJssel en dat was normaal. Natuurlijk wel eens lastig door de zuiging van de boten maar echt veel pret gehad. En de kinderen uit het centrum van Leidschendam zwommen in de zomer altijd bij de speeltuin in de Vliet, daar was een soort klein strandje. Super gewoon’.
Karin Hirdes Veelentuf geniet ook van de kinderen: ‘Wow, ik heb een moestuin aan de Vliet, en geniet van het gelukkige geluid van kinderen en jong volwassenen wanneer er lekker uitbundig gezwommen en gespetterd wordt. Straks is het weer koud en grijs en dan is het weer stil’.
Mevrouw Blommaert kiest de kant van de burgemeester: ‘Goed zo!! Ze maken er 1 grote bende van daar echt triest en meer bakken plaatsen das ook n ding daar!’ En Monique Ottes heeft een praktischer oplossing. Zij stelt voor om op het gras voor het vroegere Diaconessenhuis een tijdelijk strand met bewaking in te voeren.
Inmiddels is ook CDA-buitenbeentje, gemeenteraadslid Jan Hendriks, actief geworden. Hij moppert op twitter dat er niks kan voor de jeugd. Zelfs zijn plan voor een leuke oudejaarsviering wordt door de collega-politici weggehoond.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter