Huiselijk geweld en kindermishandeling wordt door de politie vooral per incident aangepakt. Hierdoor ontbreekt het noodzakelijke zicht op de breedte van de problematiek, die speelt in een gezin of een relatie. Dat staat in het rapport ‘Meer dan ruzie. Politie in de netwerkaanpak huiselijk geweld’, opgesteld door het Verwey Jonker Instituut in samenwerking met de politie.
Doel van dit onderzoek was om de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling en de samenwerking met netwerkpartners inzichtelijk te maken. De politie heeft de ambitie om de manier van samenwerken te verbeteren, schrijft het rapport. Veiligheid voorop, breder kijken dan het incident en eigenaarschap, zijn de ontwikkeldoelstellingen van de politieaanpak. Zo is de afgelopen jaren ingezet op het verbeteren van de samenwerking met stichting Veilig Thuis en intensiveren van de aanpak van ex-partnerstalking.
Het stoppen van geweld en het herstellen van de veiligheid kan de politie niet alleen. De politie werkt samen met partners: Veilig Thuis (VT), het Openbaar Ministerie (OM), de reclassering en de Raad voor de Kinderbescherming. Samen met deze partners bekijkt de politie telkens met welke (combinatie van) maatregelen de veiligheid in het gezin het beste wordt geborgd. Soms zijn dat maatregelen uit de zorg, soms strafrechtelijke maatregelen of een combinatie daarvan. ’Het is dus altijd maatwerk’. (foto politie)