Mening
Groen gaat boven stenen? Of is het toch andersom?

Leidschendam-Voorburg presenteert zichzelf graag als groene woongemeente. En eerlijk is eerlijk, dat zijn we ook best wel. Maar dat willen we ook blijven! Althans, ‘we’ zijn in dat geval de inwoners. Want wil het gemeentebestuur dat ook? In woorden wel. Het huidige coalitieakkoord spreekt van het ‘groene karakter’ dat onze inwoners zo fijn vinden aan onze gemeente. En stelt vervolgens “Deze periode stellen we een omgevingsvisie op. Daarin komt ook veel aandacht voor het groene karakter van onze gemeente.”

Die omgevingsvisie wordt nu voorbereid. Er komen vier bouwstenen, op mobiliteit, groene woongemeente, economie en energietransitie. De bouwsteen ‘Groene Woongemeente’ is nu verschenen. Uitgangspunt? Zoveel mogelijk huizen bouwen, want dat past, zo constateert men verheugd. 4500-5000 nieuwe huizen, binnenstedelijk. En het groen? Is geregeld hoor, ‘ het mag niet ten koste gaan van het groen’. Tja, eerst bouwen dus, en dan beoordelen of het ten koste is gegaan van het groen? Hoe doe je dat? En wie beoordeelt dat? Zijn er criteria hoeveel m2 groen per nieuwe woning? Hoeveel groen in de hele directe omgeving? Hoeveel bomen als herplant? Nee, criteria ontbreken, dat mag de projectontwikkelaar zelf bepalen blijkbaar. Wat denkt u? Zal er straks meer groen zijn dan voor de bouw? Drie keer raden…

Er zijn meer voorbeelden. Eentje hoef ik eigenlijk niet te noemen. Schakenbosch. Het bestemmingsplan was eerst afgewezen door de Raad, maar na wat lichte aanpassingen nu goedgekeurd. 325 woningen mogen er op deze voormalige buitenplaats worden gebouwd. Inclusief al het verkeer dat hierbij meekomt. Vliethaven: 79 woningen. Klein Plaspoelpolder, Van Ruysdaallaan, idem. Eerst bouwen, dan kijken naar groenstructuur.

En hoe makkelijk kan het zijn? Zet in alle bouwprojecten als hard uitgangspunt: er mag niet gebouwd worden voordat aantoonbaar de groenstructuur wordt versterkt. Maak dat onderdeel van de besluitvorming door de gemeenteraad. En blijf niet spreken van ‘niet-aantasten’, nee, creëer kansen met kansen, hoe noemen ze dat ook alweer zo mooi: win-win situatie. Gebruik de herinrichting van het gebied om gelijk de groenstructuur te versterken. Bomen erbij, groene zone om nieuwe woningen heen. Milieuvriendelijke oevers, stadslandbouw, tiny forests. Er zijn zóveel mogelijkheden, gemeente, benut ze dan ook!

Willen we echt een groene woongemeente zijn? Laat dat dan ook zien in je bouwplannen. Door vóóraf met de projectontwikkelaar te bespreken hoe het groen versterkt wordt. Door de gemeentraad hierop te laten toetsen. Door niet alles vol te bouwen, maar ruimte open te laten waarop samen met de wijkbewoners invulling kan worden gegeven aan het groen op en rond de nieuwe locaties, zodat er échte ruimte is voor participatie en creatieve ideeën. En noem niet een bouwsteen voor de Omgevingsvisie die over het bouwen van zoveel mogelijk woningen gaat, een bouwsteen ‘Groene Woongemeente’. Maar maak een eigen bouwsteen ‘Versterking groenstructuur’.

(Marjan van Giezen, Voorzitter Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter