Nieuws
Regenpijp verplicht afkoppelen

In straten waar de gemeente de riolering vervangt, worden inwoners verplicht de regenpijp aan de voorkant van hun woning af te koppelen. Dat wil zeggen dat het overtollig regenwater dan niet meer het riool in gaat. De gemeente voert de werken uit. De kosten worden gedekt via de rioolheffing.

Dat blijkt uit een voorstel van wethouder Floor Kist aan de gemeenteraad. Om een en ander mogelijk te maken wil hij de ‘Verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater Leidschendam-Voorburg’ wijzigen.

‘Particuliere verharding veroorzaakt circa de helft van de totale belasting van de afvalwaterriolering met hemelwater. Door het wisselende klimaat met extreme buien en periodes van droogte zorgt dit op het ene moment voor overstorten van afvalwater op de sloten terwijl er op andere momenten te weinig hemelwater is’, aldus Kist.

‘Uit diverse pilots is gebleken dat particulieren moeilijk te bewegen zijn om regenpijpen af te koppelen van de afvalwaterriolering naar het hemelwaterriool. Daarom wordt voorgesteld om een hemelwaterverordening vast te stellen waarin voorgesteld wordt om woningen projectmatig af te koppelen, gecombineerd met rioolvervangingsprojecten’.

‘De verordening verplicht om regenpijpen aan de straatzijde af te koppelen zodra een gebied daartoe is aangewezen. Via de projectmatige aanpak zal de gemeente dat dan uitvoeren vanuit de rioolheffing. De verplichting geldt niet voor de achterzijde van woningen omdat het afkoppelen van die zijde vaak veel kostbaarder en complexer is’.

‘Heel praktisch gezien gaat het om het aanleggen van een extra aansluitleiding vanaf de regenpijpen aan de straatzijde naar de perceelsgrens. Daarvoor is het ook nodig de bestaande vuilwaterleiding te vervangen, zodat de tuin op termijn niet nog een keer open hoeft en foute aansluitingen vermeden worden’.

‘In een latere fase is mogelijk uitbreiding haalbaar naar gebieden met eerder aangelegde gescheiden riolering. In de hemel- en grondwaterverordening is ook de mogelijkheid opgenomen om wateroverlastgebieden aan te wijzen waar in geval van nieuwbouw extra bergingseisen gelden’.

‘Het doel van afkoppelen is een klimaatbestendiger, milieuvriendelijker en duurzamer watersysteem’, stelt Kist. Met gemeentelijke financiering van afkoppelen van de voorzijde hoopt de wethouder ook op meer bereidheid van inwoners om op termijn ook de achterkant af te koppelen.

Wat de kosten betreft laat Kist weten dat gerekend wordt op 1250 euro per woning. In de periode 2021-2025 gaat het naar schatting om 300 woningen per jaar. De jaarlijkse kosten voor de gemeente zijn derhalve 375.000 euro. Die worden gedekt uit de rioolheffing.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter