Nieuws
Eer voor twee Stompwijkse projecten

De gedeputeerde van Zuid-Holland, Willy de Zoete, heeft in een brief aan Provinciale Staten over het succes van een subsidieregeling voor toerisme, twee Stompwijkse projecten aangehaald. Het gaat om:

= Stad en land op wielen door Maatschappij van der Krogt. Uitbouwen van de recreatieve nevenactiviteiten op hun agrarische locatie als stadspoort van het Groene Hart. Mobiliteit thema’s, buiten bewegen en kort verblijf staat centraal. Onder andere nature games/online games, logeerhutten, park & ride met verhuur van (elektrische) twee- en driewielers en aansluitend service aanbod met oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen.

Draagt bij aan: gebruik van duurzame vervoersmiddelen, OV- en fietsgebruik stimuleren onder toeristen. Vanwege aanschaf vervoersmiddelen en laadpaal, realisatie park & ride; Ondersteunen van (nieuwe) verdienmodellen voor landbouw, op het gebied van agrotoerisme en streekproducten. Nieuwe activiteiten voor een agrarisch bedrijf (deelerf) met mogelijkheden om te overnachten.

Het betreft een gemeentelijk pilotproject met verschillende activiteiten gekoppeld aan duurzaamheidsthema’s. Dit in aansluiting op een bredere gebiedsprofilering gericht op het versterken van de verbinding tussen stad en land. De naturegame wordt ontwikkeld voor lokale en regionale onderwijsorganisaties en jonge gezinnen om de kinderen te leren/ontdekken over het platteland, natuur en voedsel naast te stad. Het project heeft een bovenlokaal karakter en er zijn meerdere samenwerkingspartners. Totale projectkosten: € 116.107. Gevraagd: € 75.000 Subsidie: € 66.643 (65% van de subsidiabele kosten)

= Van Paulus van Spijk tot Futureproof door Firma Akkerlust. Herbouw en uitbreiding van het buitenverblijf Akkerlust: een woonhuis met logies-appartementen. Akkerlust stamt uit eind 18e/begin 19e eeuw, maar geen rijksmonument. De gebouwen zijn in slechte staat door funderingsproblemen. Er wordt een bijdrage gevraagd voor onder andere de nieuwbouw in dezelfde stijl met respect voor de historie (terugbrengen historische elementen) en duurzaamheid (futureproof).

De rijke historie van de locatie Akkerlust wordt voor iedereen beleefbaar maken door middel van educatie, virtuele tour, thematische kamers, informatieve borden en website. De boerderij is het hele jaar bezoek baar.

Draagt bij aan: Gebruik van duurzame vervoersmiddelen, OV- en fietsgebruik stimuleren onder toeristen. Aanschaf van e-transportmiddelen; ondersteunen van (nieuwe) verdienmodellen voor landbouw, op het gebied van agrotoerisme en streekproducten. Overnachtingsmogelijkheden (8 appartementen) als ondergeschikte deelactiviteit bij een grondgebonden agrarisch bedrijf; vergroten van bewustzijn en draagvlak met betrekking tot belangrijke provinciale opgaven zoals energietransitie, waterveiligheid en biodiversiteit. Met name voorlichting & bewustwording landbouw en duurzaamheid.

Groene Hart logies Akkerlust werkt bewust aan verduurzamen onder andere door te investeren in energie-neutrale bouw, duurzame verwarmingsvoorziening en de aanschaf van e-transportmiddelen met oplaadmogelijkheden. Het project wordt ondersteund vanuit de landschapstafel Duin, Horst en Weiden. Akkerlust vormt een prima startpunt voor bezoekers om het gebied Duin, Horst en Weide en het Nationaal Park De Hollandse Duinen te verkennen en te beleven. Totale projectkosten: € 667.414 Gevraagd: € 100.000 Voorstel: € 73.464 (12% van de subsidiabele kosten).

De betrokkenen dienen binnen een half jaar met hun project de starten. Het moet binnen drie jaar zijn gerealiseerd.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter