Nieuws
Bomenkap Schakenbosch nog dit jaar

Schakenbosch b.v. wil nog dit jaar starten met bomenkap op landgoed Schakenbosch. Ook wil men deze zomer een horecavoorziening op het terrein laten starten. De eerste omgevingsvergunning voor de bouwactiviteiten wil men eveneens nog dit jaar aanvragen.

Dat bleek tijdens een zitting bij de Raad van State, aangespannen door omwonenden van Schakenbosch. Die willen dat de uitvoering van een gewijzigd bestemmingsplan waardoor de bouw van 325 woningen op Schakenbosch, wordt gestopt middels een zogenoemde ‘voorlopige voorziening’. Dit in afwachting van een behandeling van hun bezwaren tegen de plannen in een bodemprocedure.

Staatsraad Jaap Hoekstra gaf ter zitting aan dat de bodemprocedure begin 2022 kan worden behandeld. Hij vroeg de vertegenwoordigers van Schakenbosch b.v. of die tot die tijd wilden wachten met de uitvoering van hun plannen. Het antwoord was ‘nee’.

De bezwaarmakers voerden vier redenen aan: de wensen van de gemeenteraad geuit in een aangenomen amendement van juli 2020 zijn niet uitgevoerd; er is geen alomvattende milieu effectrapportage (MER) gemaakt; er is geen oplossing voor het extra verkeer dat door de woningbouw ontstaat; bomenkap op het terrein moet voorkomen worden.

Tijdens de zitting wees staatsraad Hoekstra erop dat het amendement niet uitvoerbaar was volgens B&W. Middels een brief was toen een andere oplossing aan de gemeenteraad voorgelegd en die was daarmee in december 2020 akkoord gegaan. Verder wees hij erop dat een alomvattende MER wettelijk niet vereist was. En dat er wel diverse onderzoeken op milieuaspecten zijn gedaan.

Inzake het verkeerseffect – 2800 extra voertuigbewegingen per 24 uur – wezen vertegenwoordigers van de gemeente erop dat daarmee rekening is gehouden in verkeersmodellen voor de Veursestraatweg. Daarin verwerkt is ook extra verkeer van en naar de Mall. Verkeerseffecten van andere bouwprojecten rondom Schakenbosch zijn aan de modellen toegevoegd. Schriftelijke ‘bewijzen’ voor die stellingen kon men echter niet produceren, zo bleek. Qua geluidoverlast door het verkeer laat de gemeente nog wel nader onderzoek doen. Aan de hand daarvan wordt gekeken naar maatregelen voor de bewoners langs de weg.

Staatsraad Hoekstra wees de bezwaarmakers erop dat bij instandhouding van het huidige bestemmingsplan uit 1978 bomenkap op Schakenbosch bij bouwprojecten met bijzondere doeleinden (zorg, sociaal, religieus) mogelijk is. Desgevraagd liet een woordvoerder van de gemeente wel weten dat er bij de aanvraag van een kapvergunning een nieuwe afweging plaatsvindt maar dat het afgeven van zo’n vergunning, ook gezien het nieuwe bestemmingsplan, ‘logisch’ is.

Namens Schakenbosch b.v. gaf mr. M. Blokvoort aan dat er op Schakenbosch meer bomen bij komen dan er worden gekapt. Ook stelde zij dat de randen van het gebied blijven zoals ze nu zijn.

De Raad van State doet over drie weken uitspraak. (illustratieve foto)

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter