Nieuws
Grafstenen voor Joodse onderduikers Voorburg onthuld

Rabbijn Shmuel Katzman heeft gisteravond twee grafstenen onthuld voor Levie en Sipora Samson, een Joods echtpaar dat in de Tweede Wereldoorlog aan de Parkweg in Voorburg ondergedoken zat. Nadat ze verraden waren pleegden zij op 28 januari 1944 zelfmoord. Burgemeester Klaas Tigelaar was bij de ceremonie aanwezig.

In 2008 wilde de gemeente de laatste rustplaats van het echtpaar Samsom op de algemene begraafplaats aan de Parkweg ruimen. Door toedoen van een inwoonster van Den Haag, ooit buurmeisje van de Samsons toen die nog in Den Haag woonden, werd dat voorkomen. Volgens de Joodse riten mag een graf ook niet geruimd worden.

Uiteindelijk werd met toestemming van de Joodse gemeenschap in Nederland, toch besloten Levie en Sipora opnieuw te begraven. Daarbij werd de grafsteen vernietigd. Het echtpaar kreeg een nieuwe rustplaats op de Joodse begraafplaats in Wassenaar (Kerkehout), in twee anonieme graven.

Publicaties over het geval in lokale media leidden tot particuliere initiatieven om grafstenen voor de Samsons te laten maken. Die plannen ketsten echter af op de kosten en de onwil van het toenmalige gemeentebestuur aan het plan bij te dragen.

In het kader van 75-jaar bevrijding kaartte Voorburger C.G. de zaak opnieuw aan bij het gemeentebestuur. B&W besloten twee nieuwe grafstenen voor Levie en Sipora Samson te financieren. Vanwege de coronapandemie konden de stenen echter in 2020 niet geleverd en dus niet geplaatst worden.

Bij de onthulling waren behalve de rabbijn en de burgemeester ook het buurmeisje van de Samsons, mevrouw R. Clemenkowff-Klaui, de heer C.G. en een tiental leden van de Joodse gemeenschap in Den Haag, aanwezig.

De vier kinderen van het echtpaar Samson kwamen om in het concentratiekamp Auschwitz. Verdere familie is er niet.

Vlietnieuws publiceert ter gelegenheid van de onthulling tevens het oorspronkelijke verhaal uit 2014, in onverkorte vorm, zoals dat destijds in De Oud Hagenaar, Voorburgse Courant en het blad van wijkvereniging Oud Voorburg verscheen.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter